AKTUELNO

Narodna poslanica Aleksandra Tomić je, govoreći o pismu koje su predsedniku Aleksandru Vućiću uputili Emanuel Markon i Olaf Šolc, istakla da se politika pritisaka na Srbiju nastavlja.

- Nastavlja se pritisak oko dijaloga Beograda i Prištine, ali je Srbija istovremeno i poligon za rešavanje pitanja velikih sila - navela je Tomić i ukazala da je inicijativa Otvoreni Balkan naišla na podršku velikih sila, te da je ambasador Hil rekao da u taj proces trebalo da se uključi i Priština.

Foto: TV Pink Printscreen

- Samo dva dana kasnije imate ovu inicijativu Nemačke i Francuske, koji šalju takozvane hladne hirurge diplomatije. U poslednih 10 godina smo imali različite vrste tih hirurga diplomatije, ali suština svih njihovih dolazaka je bilo priznavanje Kosova kao nezavisne države, što je za Beograd neprihvatljivo - istakla je sagovornica Pinka.

Poslanik Skupštine Srbije Đorđe Milićević smatra da se Brisel želi da povrati kormilo u dijalogu i da im se ne dopada upliv Amerike, te da zbog toga šalju savetnike koji će pomoći u rešavanju kosovskog pitanja.

- Imamo mnogo izaslanika, ali oni ne pokazuju nikakav rezultat. Predsednik i državno rukovodstvo pokazuju spremnost na dijalog i razgovor kako bi se došlo do kompromisnog i pravičnog rešanja i izlaze sa konkretnim predlozima - naveo je Milićević.

Kako je dodao, sa druge strane imamo odbijanje što je šamar ne Beogradu, nego EU i Briselu.

- EU definitivno ne može na ovakav način ceo tok pregovora. Lajčak to definitivno ne može. Ovo nije pomoć Srbiji, ja to ne gledam tako - rekao je Milićević.

Foto: TV Pink Printscreen