AKTUELNO

Savetnici predsednika Francuske Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji treba da pruže podršku specijalnim izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku su diplomate sa dugim iskustvom.

Savetnik za spoljnu i bezbednosnu politiku nemačkog kancelara Jens Pletner je karijerni diplomata, koji ima dugo iskustvo u Ministarstvu spoljnih poslova.

Kancelar Šolc ga je imenovao, po preuzimanju nove dužnosti, za svog glavnog savetnika za spoljnu i bezbednosnu politiku.

Inače, Pletner je studirao prava u Hamburgu, Bordou i Parizu, a od 2008. do 2009. godine bio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

Bio je ambasador u Šri Lanki, a zatim u Tunisu, pa u Atini.

Od 2014. do 2017. je bio šef kabineta ministra spoljnih poslova, aktuelnog predsednika Nemačke Frank Valtera Štajnmajera.

Pre tri godine on je imenovan za političkog direktora Ministarstva spoljnih poslova, a prošle godine, posle izbora dolaska na dužnost nove vlade postao je savetnik nemačkog kacelara za spoljnu i bezbednosnu politiku.

Nemački mediji spekulišu da Pletner na spoljnu politiku, zbog uticaja kod kancelara Olafa Šolca, ima, ako ne i istovetni, onda čak i veći značaj od ministarke spoljnih poslova Analene Berbok.

Bio je angažovan i oko Ukrajine 2014. godine kada je svrgnut predsednik Viktor Janukovič.

Savetnik francuskog predsednika Emanuel Bon je od 2019. najbliži spoljnopolitički saradnik šefa francuske države.

I on, kao i njegov nemački kolega, ima dugu diplomatsku karijeru iza sebe.

Završio je političke nauke u Grenoblu i stručnjak je za Bliski istok.

Od 2000. do 2003. godine bio je urednik u centralnoj upravi, u Odeljenju za Severnu Afriku i Bliski istok.

Zatim je od 2003. do 2006. bio drugi savetnik u Iranu, a potom do 2009. prvi savetnik u Rijadu u Saudijskoj Arabiji.

Bio je na funkciiji ministra savetnika Stalne misije Francuske pri UN u Njujorku od 2009. do 2012., a potom i savetnik za Severnu Afriku i Bliski istok u Ministarstvu.

Bon je bio i ambasador Francuske u Libanu, a pre funkcije savetnika predsednika bio u kabinetu ministra spoljnih i evropskih poslova Francuske.

Makron i Šolcu juče u zajedničkom pismu koje su uputili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a isto i premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Krutiju, naveli da su zadužili svoje savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku, Jensa Pletnera i Emanuela Bona, da pruže direktnu podršku Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima.

Oni su predložili i da njihovi savetnici, zajedno sa Lajčakom, posete Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene napred.

#Miroslav Lajčak