AKTUELNO

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić, koja boravi u poseti severu Kosova i Metohije, ponovila je za Pink da se oseća kao svoj na svome - kao kod svoje kuće i lepše od toga.

- Tu je emocija ovih ljudi, našeg naroda na KiM koji su me dočekali, pozdravi Vučiću i zahvalnost za ono što je urađeno u prethodnih nekoliko godina. U prethodnih nekoliko godina smo uradili više nego što urađeno u više 40 godina ukupno - navela je Brnabić.

Kako je dodala, samo je u rekonstrukciju manastira Banjska uloženo 620.000 evra.

Foto: TV Pink Printscreen

- Dajemo sve od sebe da naš narod na KiM oseti prisustvo države Srbije i da oseti da smo uvek njega i da ćemo uvek biti uz njega - navela je Brnabić za Pink i dodala da su ovo teška i izazovna vremena.

- Na KiM su teška vremena već decenija, ali ova 2022. je posebno teška iz nekoliko razloga. Ova godina je započela tako što je Aljbin Kurti i privremene institucije u Prištini su ukinule pravo glasa Srbima na KiM i uprkos protestima zemalja Kvinte to se ponovilo za izbore - dodala je ona.

Dogodio se ogroman presedan. Ukinuti pravo glasa nekom narodu u 21. vek je neshvatljivo i zaprepašćujuće. Videli smo kulminaciju jednostranih poteza Prištine 31. jula kada smo velikom trpeljivošću uspeli da sačuvamo mir. Nakon toga smo uspeli da u limitima onoga što smo nasledili iz sporazuma koji je potpisao Borko Stefanović sa Editom Tahiri 2011. godine sačuvamo srpske lične karte na KiM.

- Dalje se borimo oko tablica, to je borba koja traje. Nastavljamo da insistiramo na formiranju ZSO i punoj promeni Briselskog sporazuma. Razumem da Priština beži od toga i to je pokazatelj onoga kako je neko pregovarao 2013. godine, a ko 2011. godine. Na tim sporazumima iz 2011. Priština insistira - istakla je Brnabić.

Mir i stabilnost su najvažniji i za Srbiju i za srpski narod na KiM. U ovim turbulentnim vremenima pokušavamo da sačuvamo mir i stabilnost da bi obezbedili prostor da što više pomognemo našem narodu, ali i da Srbija nastavi da jača i napreduje.

- Ovde sam i da prenesem poruku Vučića da ćemo uvek biti uz narod na KiM - istakala je mandatarka za sastav nove vlade.

Brnabić je tokom posete severu Kosova i Metohije rekla da ne znači da u nekom narednom periodu neće postetiti i neke južnije delove pokrajine.

Odgovarajući na pitanje Tanjuga kakvu poruku ima da pošalje Srbima koji nisu na severu, na prmer u Kosovskom pomoravlju, premijerka je odgovorila:

- U poseti sam danas severu Kosova i Metohije, što ne znači da neću postiti i naš narod na ostatku Kosova i Metohije. Sa nama su danas tu njihovi politički predstavnici, tako da ću razgovarati sa njima šta još dodatno možemo da uradimo preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju , ali i svih ostalih institucija kako bismo njima dodatno olakšali život i poboljšali kvalitet života - rekla je Brnabić.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto je tek sada posetila KIM, premijrka je rekla da joj određeni vremenski period bila zabranjena poseta KIM.

- Pretpostavljam zato što sam se borila za naš narod i što se nisam libila da pričam o položaju našeg naroda na KiM. Ta vremena su iza nas i drago mi je što sam danas na KiM - rekla je predsednica srpske vlade.

Ona je dodala da je to što nije dolazila, nije sprečilo da bude sa srpskim narodom i da mu pomaže.

Brnabić je istakla da je od svega uvek bilo najvažnije bilo očuvati mir i stabinost i da zbog toga, dok joj nije bilo dozvoljeno, nije dolazila na KiM.

Ona je novinare podsetila na situaciju koju je prošao bivši direktor Kancelarije na KiM Marko Ðurić.

Upitana da prokomentariše pismo koje su nemački kancelar Olaf Sholc i predsednik Francuske Emanuel Makron poslali predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ona je kazala da pismo nije upućeno njoj, pa i nije "umesno da ga komentariše".
Dodala je da je Srbija uvek donosila teške odluke i da od njih ne beži, kada god su te odluke bile u interesu Srbije i njenih građana.

- Neki drugi su bežali od lakih odluka, onih koje su u skladu sa osnovnim demokratskim postulatima i načelima vladavine prava. Ta adresa nije u Beogradu, ta adresa je u Prištini - istakla je premijerka Brnabić.

Ona je naglasila da je jedan od razloga njene posete da se vidi šta još može da se uradi u smislu poboljšanja infrastrukture, podsticanja preduzetništva, obezbeđivanja što više nesmetanog protoka robe, šta možemo da uradimo za najmlađe...

- Videćemo sa Kancelarijom za KiM šta sve možemo da uradimo i šta je potrebno. Bez obzira na bilo kakvu krizu naći će se sredstva za ulaganje na KiM - istakla je premijerka.

Premijerka je kazala da je je za nju poseta KiM veoma emotivna.