AKTUELNO

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će pokrenuti zaštitu vitalnog interesa Republike Srpske u vezi s agremanom novom nemačkom ambasadoru u BiH Tomasu Fičenu.

Dodik je rekao da nemačka politika "pokazuje aspiraciju da dominira u BiH i ugrozi interes srpskog naroda i Republike Srpske".

"Mi ne blefiramo, mi uvek vodimo politike jasne i precizne… Svestan sam ja te situacije oko skupštine, ali i rasprava na samoj skupštini će pokazati ko razume globalne trendove, a ko ne, ko prihvata podaništvo prema Nemcima, ko ne prihvata i ukupno prema Zapadu", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim rečima, nemačka politka u poslednje vreme pokazuje aspiracije da domira u BiH i da "ugrozi interes RS i srpskog naroda na ovim prostorima".

"Ako to neko ne razume, onda ne treba da se bavi politikom. Nije ovo ništa upereno protiv nemačke države. Mi smo za vreme (bivše nemačke kancelarke Angele) Merkelove imali solidnu saradnju, nismo imali te probleme", rekao je Dodik.

Dodik je dva puta u Predsedništvu BiH glasao protiv davanja agremana novom nemačkom ambasadoru, dok su druga dva člana, Šefik Džaferović i Željko Komšić, glasali za.

Zbog preglasavanja on ima mogućnost da pokrene veto, koji mora biti potvrdjen u Narodnoj skupštini Republike Srpske dvotrećinskom poslaničkom većinom.

Autor: