AKTUELNO

Komentarišući moguće provokacije na severu Kosova, sociolog Ilija Kajtez, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK, da je svaki scenario moguć u trenutku kada je zapad otišao u potpunu eroziju morala i ljudskih prava.

- Zapad je doživeo urušavanje zvanične politike zapada, tako što, sve što je njima u interesu, a protiv slobodarskih naroda, njima je prihvatljivo – rekao je Kajtez.

Kako kaže, nemaju previše mašte i dodaje da je sve što rade već više puta viđeno.

- Svet se ipak promenio. Ruse, na primer, ne interesuje više šta misli zapad. Ko su ti Čečeni? To su odmetnici koje je Amerika prihvatila, to su „psi rata“, koji se ne gade da prete ljudima koji se trude da žive sa trunkom dostojanstva na svojoj svetoj zemlji – rekao je Kajtez.

Foto: TV Pink Printscreen

Ljuban Karan, bivši pripadnik KOS-a, kaže da su signali vrlo loši i nepovoljni i od onoga što zovemo međunarodna zajednica, i od nekih ljudi ovde.

- Tamo se vrše završne pripreme za neku eskalaciju sukoba. Oni pokušavaju da ispod žita zauzmu neke delove KiM. Predsednik nikada ozbiljnije nije upozorio da se to više nikada neće dogoditi – rekao je Karan.

Kako kaže, Kurti nije gospodar rata i mira na Balkanu, zna se ko stoji iza njega.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ako nekim silama bude u interesu da do eskalacije dođe, doći će. Oni će da isceniraju povod ukoliko im zatreba – rekao je Karan.

Dragoslav Bokan je rekao da je sudbina raznih avganistanaca i čečena, koji su prešli u službu amerike, da često moraju da budu čak i protiv zemalja iz kojih su potekli.

Kako kaže, mi možemo da očekujemo da naprave nerede i na severu Kosova i Metohije, jer je to, dodaje jedini način da isprovociraju drugu stranu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Oni su rekli da se plaše incidenata, a oni su jedini koji zapravo žele da ih izazovu. Ako naša zemlja kaže da će braniti interese svog naroda oni kažu da imamo ratobornu retoriku i da prizivamo rat – rekao je Bokan.

Bokan je rekao da oni čine to da mi moramo da preskačemo njihova minska polja.

- Ako vlast progovori jezikom naroda odmah bude optužena – rekao je Bokan.

Autor: