AKTUELNO

Jedanaesti sastanak Procesa Brdo-Brioni, na kojem su učestvovali predsednici Slovenije, Srbije, Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije i članovi Predsedništva BiH, održan je na Brdu kod Kranja, a teme su bile EU perspektiva regiona, mir, stabilnost i razvoj Balkana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na samitu usvojen zajednički zaključak u šest tačaka koji reafirmiše podršku evropskom putu Zapadnog Balkana, zatim traži vizna liberalizaciju za sve u regionu, status kandidata za BiH i podršku EU zbog teške energetske situacije.

Suzana Grubješić, predsednica Centra za spoljnu politiku, ističe da je jedna stvar posebno upadljiva kada je u pitanju ovaj sastanak, a to je da nije bilo gostiju iz Evropske unije.

Foto: TV Pink Printscreen

- To je Pahor sa Jadrankom Kosor osmislio, i svake godine su dolazili ugledni gosti, državnici iz evropskih zemalja... Ove godine nije bilo nikoga. Znači da je EU zauzeta drugim stvarima, a Hrvatska i Slovenija se bave regionom iz koga su otišle, jer su postale članice EU - priča Grubješić.

Kako je dodala, nije bilo za očekivati da se napravi zajednička Deklaracija, jer Hrvatska strana uvek traži da se oko BiH ubaci deo oko konstitutivnosti sva tri naroda, a da se tome, sa druge strane, Bošnjačka strana protivi.

Nije doneta rezolucija, doneti su zaključci koji su dobri. Oni nisu obavezujući. sa druge strane, Hrvatska strana je bila pravu, oni su citirali delove Dejtona - navela je Grubješić.

Vladislav Jovanović, bivši šef doplomatije Savezne Republike Jugoslavije, kaže da je sastanak na Brionima rutinski, i završen je parlamentarno, bez ikakve vrste sukoba.

Foto: TV Pink Printscreen

- Iznešen je taj neki spisak želja, on je poznat još od ranije. Iza njega ne ostaje mnogo, nego da se zadrži odnos korektnosti kada su u pitanju bilateralni odnosi. Ja se nadam da će sledeći sastanak biti mnogo bolji, i da će se neke stvari rešiti - kaže Jovanović.

Dejan Ristić, direktor muzeja Žrtava genocida Beograd istakao je da se Srbija sada konačno suočava sa istorijskim nasleđem, odnosno kulturom sećanja. On je podsetio je da u petak bila održana konferencija, sa temom stradanja Srba u Drugom svetskom ratu.

Foto: TV Pink Printscreen

- To je bilo u Zagrebu, simbolično. Lepo je da se odatle pošalje poruka. Konferencija se održava u Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji. I tu je veliki broj stručnjaka iz sveta. Svi naši građani koji su došli, su potomci stradalih, i retki preživeli. Oni su stigli pred kraj liturgije, stavljeni su na stranu - dodao je Ristić.

Ristić se dotakao i zabrane predsedniku Vučiću da ode u Jasenovac, ističući da je to nešto nedopustivo.

Dragoljub Kojčić, politički filozof, kaže da postoji jedan opšti problem, a to je problem čovečanstva.

Foto: TV Pink Printscreen

- Sa jedne strane imamo bezakonje, jer više povečja UN nema onu obavezujuću nagu, niti vredi, niti ništa, a sa druge strane prisustvujuemo jednoj politici paradoksa. Ako EU sebe proglašava za zajednicu vrednosti, moramo da ih vidimo. A mi ih ne vidimo u potpunosti. To mora da bude kompaktna suma - priča Kojičić.

Autor: