AKTUELNO

Poslanicima je Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini u periodu od 15. juna 2021. do 1. septembra ove godine, juče predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je pozvao sve poslaničke grupe da glasaju za izveštaj, jer bi, kako je rekao, jedinstvo o ovom pitanju bilo važno i za sliku Srbije u svetu.

Sociolog Vladimir Vuletić govoreći o jučerašnjoj sednici kaže da u osnovi imamo tri politike koje su se juče mogle prepoznati. Jedna je najslabija, koja želi da prizna da KiM nije Srbija, koja želi da nastavi dalje. Druga je, objašnjava, ona koja želi da zaboravi ovakve priče, i veruje da je Kosovo deo Srbije, međutim, povratak Kosova vidi samo uz pomoć rata, ili nekih jačih sila, kao što je Rusija.

Foto: TV Pink Printscreen

- Treća je ona pregovaračka. Bazirana na dve tačke. Prva je da se reši problem, a druga da se to uradi kompromisom. Važno je da nakon dvodnevne rasprave, većina nastavi tako da razmišlja, jer je to jedina moguća politika - rekao je Vuletić.

Vuletić dodaje da naša vlast želi razrešenje ovog problema, i to jedino, i isključivo kompromisom, što je najvažnije.

Zamenik glavnog i odgovornog urednika "Večernjih novosti" Milan Babović naveo je da je ponašanje u skupštini deo političkog vaspitanja. On dodaje da je Radomir Lazović svojom izjavom pokušao da privuče pažnju, ali ništa više od toga.

Foto: TV Pink Printscreen

- Tema je Kosovo, jedna ozbiljna tema, i mislim da šali nije mesto tu. Nije u redu da joj se pripisuju stihovi neke zvezde - priča Babović.

On dodaje da ljudi, poput Lazovića imaju svoju guvernantu Violu Fon Kramon, koju zanima samo jedno, a to je, da li će u skupštini samo zastupati njene zahteve da je Kosovo nezavisna država, čemu se juče, pomenuti poslanik i odazvao.

- Treba se prihvatiti realnosti, a deo opozicije je takav - rekao je Babović.

Autor: