AKTUELNO

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić poručio je danas na sastanku sa predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašitom da stolica za takozvano Kosovo u Ujedinjenim nacijama ne dolazi u obzir

Jamašito je najavila novi izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, koji će biti „činjenični prikaz situacije na KiM".

Predsednik parlamenta je izrazio zadovoljstvo što se sastanak održava upravo u vreme Generalne skupštine UN u Njujorku, na kojoj će se, kako je rekao, obratiti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Pored više desetina sastanaka koje će predsednik Srbije imati sa brojnim svetskim političkim liderima, šefovima vodećih međunarodnih političkih i finansijskih organizacija, biće to i izvanredna prilika da se stavovi naše države ponovo čuju na tako važnom mestu i da se podvuče naša principijelna posvećenost međunarodnom pravu i, nama najvažnijim pitanjima, očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta države - rekao je Orlić, prenela je Narodna skupština.

Kako je istakao, poštovanje međunarodnog prava predstavlja temelj organizacije UN, a ovaj princip Srbija primenjuje u praksi, kako u odnosu na našu državu, tako i u odnosu na sve države u svetu.

- Pitanje ko još može da kaže da to radi principijelno kao Srbija. S tim u vezi, jasna je poruka predsednika Srbije da bilo kakva stolica za tzv. „Kosovo“ u Ujedinjenim nacijama ne dolazi u obzir. Na taj način branimo svoj državni i nacionalni interes, ali i međunarodno javno pravo i osnovne principe na kojima počivaju Ujedinjene nacije. Ugrožavanje ovih temelja značilo bi i ugrožavanje same organizacije UN - naveo je predsednik Narodne skupštine.

Podvukao je da zvanični Beograd ulaže ogromne napore u dijalog sa Prištinom, te da Srbija uvek insistira na pronalasku rešenja koje čuva mir.

- Borba je teška jer se suočavamo sa iracionalnim pristupom Prištine koja, ne samo da flagrantno krši sve postojeće dogovore, ignoriše i gazi svoje obaveze, već na dnevnom nivou povlači poteze koji vode ka eskalaciji. Zato je saradnja sa Kancelarijom UN u Beogradu, kao glavnim kanalom komunikacije sa UNMIK-om, od izuzetnog značaja - poručio je Orlić i dodao da je, s tim u vezi, važna pravovremena reakcija predstavnika UN na KiM, kada se suočavamo sa pokušajima da se ugroze mir, stabilnost i fizička bezbednost Srba na KiM.

Istakao je da se Srbija, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, zalaže za jasno i dosledno sprovođenje Rezolucije SB UN 1244, te da je od najvećeg značaja da se ona sprovodi u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom.

Šefica Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašita poručila je da je Srbija važna članica Ujedinjenih nacija i da su međusobna saradnja i odnosi na izvanrednom nivou.

Najavila je novi izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, koji će biti „činjenični prikaz situacije na KiM“.

- Pristup Srbije rešavanju pitanja vezanih za Kosovo koji se fokusira na dijalog pod pokroviteljstvom EU je razumljiv i logičan, a Kancelarija UN u Beogradu teži da bude konstruktivan partner u naporima da se nađe rešenje za ovo teško pitanje - izjavila je Mari Jamašito.

Pozdravila je održavanje posebne sednice Narodne skupštine Srbije o KiM i to što su predstavnici opozicije imali dovoljno prostora da govore i iznesu svoje stavove i zahteve. „Bio je to parlament u akciji. Čestitam Vam“, poručila je Jamašito.

Orlić je ocenio da je usvajanje Izveštaja o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini "nedvosmisleno pokazalo da Narodna skupština i ubedljiva većina građana podržavaju ono što Srbija, na čelu sa predsednikom Vučićem, radi u odbrani dijaloga, državnih interesa, teritorijalnog integriteta i suvereniteta".

- I svet vrlo dobro razume naše poruke, principe i stav koji branimo. Dokaz tome je činjenica da je više od 20 država članica UN do sada povuklo priznanje nezavisnosti tzv. „Kosova“, i pozicija Srbije po tom pitanju ostaje čvrsta i nedvosmislena - nikakvo priznanje nezavisnosti KiM ne dolazi u obzir, a mi ne odustajemo od borbe za mir i dijalog - poručio je predsednik Narodne skupštine.

Autor: