AKTUELNO

Evropski zvaničnici tražili su od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se nalazi u Njujorku na GS Ujedinjenih nacija, da se Srbija odmah pridruži sankcijama Rusiji, saznaje Pink.rs iz izvora bliskih EU u Njujorku.

Podsećamo, predsednik Vučić se od prekjuče nalazi u Njujorku, gde će boraviti do 23. septembra i gde učestvuje na 77. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Predsednik Vučić se danas sastao sa liderima brojnih zemalja, i saopštio je da je dobio notu još jedne zemlje o povlačenju priznanja nezavisnosti tzv. Kosova.

- Na jednom od sastanaka koji nije snimljen ja sam dobio još jednu notu o povlačenju priznanja nezavisnosti tzv. Kosova. Radimo i ćutimo, ali kada krenu da traže članstva u neke nove institucije, tog trenutka će se iznenaditi brojem država koje to ne prihvataju - rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija i dalje nastavlja da traži kompromisna rešenja, ali i da snaži ekonomsku saradnju sa SAD, i da je to važno za našu zemlju.

- Kao što se trudimo da čuvamo dobre odnose sa Rusijom i Kinom. To je jedina politika koju možemo da imamo. Mi zbog Kosova možemo da imamo samo svoju stranu. Mi moramo da budemo svuda, zato što se borimo za goli život svog naroda i svoje zemlje - rekao je predsednik.

Predsednik je rekao da je stanje u svetu još teže, i da tu situaciju dodatno otežava činjenica da UN igraju slabiju ulogu u svetu.

- Velike sile su sve preuzele na sebe i defakto rušile poredak UN prethodnih decenija. Ne pamtim da je ovde bio ovako veliki skup. To znači da ljudi traže neki izlaz i neku nadu. Ako ste slušali turskog i kirgiskog predsednika vidite da su krize u svakom delu sveta. Mi ćemo narednih sedam do deset dana donositi važne odluke sa kojima ćemo upoznati građane, i verujem da ću tokom sledeće nedelje da se obratim sa određenim planovima - rekao je predsednik.

Autor: