AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoriće danas pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija o principijelnim pozicijama naše zemlje i zaštiti državnih i nacionalnih interesa.

Dragoslav Bokan, predsednik Instituta za nacionalnu strategiju, govoreći o ovoj temi kaže da je veoma važno što predsednik Srbije nastupa u Njujorku, a ne u Briselu.

- U Briselu mora da trpi udarce, a u Njujorku ima mnogo zemalja saveznica. Mnogo zemalja koje gledaju na odnos Srbije prema svojoj teritoriji i prema svemu što smo doživljavali kao nešto što ih sve moralno obavezuje - ocenio je Bokan za Novo jutro TV Pink.

Njujork nije isto postavljen kao Brisel, dodaje Bokan i kaže da je Brisel politička institucija naših neprijatelja.

Foto: TV Pink Printscreen

- U Njujorku je sve drugačije, tamo imamo mogućnost da na istorijsku scenu savremenog sveta mi istupimo... Tamo su sve zemlje ravnopravno velike - naveo je Bokan.

Aleksandar Apostolovski, novinar Politike, govoreći o papiru o novom okviru dijaloga Beograda i Prištine kaže da je taj non pejper prema Srbiji izričit, da je te obaveze nemoguće prihvatiti, a prema Prištini je blag.

Foto: TV Pink Printscreen

- Zamislite, oni kažu da Srbija treba da utiče na pet zemalja koje nisu priznale Kosovo - rekao je Apostolovski.

Apostolovski kaže da su Francuska i Nemačka ključne zemlje u EU, ali da tu postoji još 25 članica.

Veljko Odalović, predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica, kaže da je GS UN mesto gde istina mora da se čuje, pred svim liderima.

Foto: TV Pink Printscreen

- Svi su na određeni način umešani, i oni koji su priznali i oni koji nisu...svi su oni bili pod nekim pritiscima, pritiscima raznih centara - naveo je Odalović.

#ALEKSANDAR APOSTOLOVSKI

#Aleksandar Vučić

#Dragoslav Bokan

#Veljko Odalović