AKTUELNO

I kineski "Globaltajms" piše o istorijskom govoru predsednika Srbije Aleksandra Vučića na 77. Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doveo je u pitanje dvostruke standarde koje praktikuju pojedine zemlje u pogledu teritorijalnog integriteta i suvereniteta država, piše kineski medij. Njihov tekst prenosimo u celosti.

- Neupotreba sile i mirno rešavanje sporova su stubovi svetske stabilnosti. Ali oni moraju da budu praćeni principima kao što su neselektivno poštovanje Povelje UN, sprovođenje obaveznih rezolucija Saveta bezbednosti UN i osnovni principi važećeg međunarodnog prava - rekao je on u Generalnoj debati 77. zasedanja Generalne skupštine UN.

Srbija nije narušila teritorijalni integritet jedne suverene države. Ali to nije sprečilo NATO da napadne Srbiju bez odluke Saveta bezbednosti UN, rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Rezolucija Saveta bezbednosti 1244, koja je potvrdila i garantovala delimičan suverenitet i pun teritorijalni integritet Srbije, nije sprečila mnoge zapadne zemlje da jednostrano priznaju nezavisnost Kosova i da naruše teritorijalni integritet Srbije, rekao je on.

Bez obzira na to što Srbija i dalje oseća posledice grubog kršenja osnovnih odredbi međunarodnog prava, Srbija ne odustaje od temeljnih principa UN, rekao je Vučić.

- Nastavićemo da se zalažemo za dosledno poštovanje principa nepovredivosti granica, poštovanje suvereniteta i integriteta svih drugih država članica UN - rekao je on i dodao:

- Uprkos takvoj našoj poziciji, mnogi u ovoj sali imaju problema sa poštovanjem teritorijalnog integriteta Srbije. Pitate se zašto? Zato što oni imaju moć u svojim rukama, a u njihovim očima mi smo mali i slabi. Srbija smatra da je imperativ da aktuelni izazovi ni na koji način ne smeju da produbljuju svetske podele i da polarizacija na globalnom nivou treba da napravi mesta za principe multilateralizma - rekao je on.

Foto: Pink.rs

Srbija snažno podržava inkluzivan, umrežen i efikasan multilateralizam kao najbolje sredstvo za odgovor na najhitnije izazove sa kojima se čovečanstvo suočava, rekao je on.

- Multilateralizam, kolektivno delovanje i zajednička odgovornost su nezamenljivi elementi naših dosadašnjih razgovora. Ali dozvolite mi da podvučem da je polazna osnova za takav konstruktivan angažman solidarnost - rekao je Vučić.