AKTUELNO

Čitajući srpske medije prijatno sam se iznenadio da imaju zaista duhovite tekstove, mada sam pomalo bio zbunjen činjenicom da su ga smestili u rubriku „Politika“, kaže Aleksandar Đurđev, poslanik i predsednik Srpske lige.

- Кako mediji prenosi, izvesna grupa uglednih studenta, preduzetnika u aktivizmu, karikaturista, vlasnika franšiznih NVO, novinara u civilu, advokatiškinja, profesora, kultorološkinja i negovateljica itd, uputila je otvoreni apel za ukidnje veronauke u školama. Кako nas veseli skup obaveštava, problem su SPC i postojanje veronauke u školama jer se time „negira nauka, šire teorije zavere i mitomanija, a čitave generacije vaspitavaju u duhu najkonzervativnijeg mračnjaštva, nesposobne da žive u modernom svetu...“, Dakle, glavni argumet je da vera kao spoznajni metod, ne zadovoljava stroge kriterijume nauke, ni načnog pozitivizma, te nas stoga gura na slepi kolosek - navodi Đurđev i dodaje:

- Tu negde stižemo i do dohovitog dela. Stroge kriterijume naučnog pozitivizma ne zadovljavaju ni kultura, filozofija, politika, umetnost, aktivizam, pa čak ni dobar deo društvenih nauka iako se tako zovu. Tako bi recimo, potpisane kulturološkinje i glumice morale da znaju da jasan negativan vrednosni sud u sintagmi „najkonzervtivnije mračnjaštvo“ jeste ponajmanje naučan, jer se prema sociološkom pozitivizmu „sadržaji vrednosnih sudova i normativnih iskaza ne mogu se iskustveno proveriti i praktično primeniti zbog njihove nenaučne valjanosti.“ Nema vrednosnih sudova u nauci. Više su u vezi sa religijom. Ne znam zašto mi baš sada na pamet padaju često pominjane „evropske vrednosti“ koje su trebale da nas povedu putem progresa?! - rekao je Durđev.

Kako navodi, o zahtevu pozitivističkog principa nauke, da se jasno razgraniči ideloško od naučnog, niko od potpisnika ovog ideološkog apela nije se previše bavio, što apelu daje izvesni šarm ležerne neopterećenosti kognicijom.

- Iz nekog razloga, koji nije naveden izgleda da i potpisnici odbijaju da prihvate tekovine modernosti, iako se zalažu za suprotno, shodno danas popularnoj aktivističkoj frazi “Trust science not morons” (Veruj nauci, a ne moronima). Budi Bog s vama ljudi! Veruje se u crkvi. U nauci se se sumnja. Nema ništa nenaučnijeg od vere u nauku. Sudeći po terminologiji i sadržaju apela, čoveku ne ostaje ništa drugo nego da posmisli kako su potpisnici bežali sa časova fizike i vreme krišom provodili na liturgiji. Ostaje jedino dilema: u kojoj tačno briselskoj crkvi? - pita se Đurđev i dodaje:

- Čitamo dalje, u nadi da intezitet duhovitosti neće posustati. „Mi, dole potpisani građanke i građani Srbije, piše dalje, zahtevamo da se poštuje Ustav Republike Srbije i principi sekularnosti“. Budući da prema naučnom metodu nema razlike između religiozne dogme i umetničke intuicije, jer se oba drže za nevaljane, logično se nameće potreba da se država ne sekularizuje samo odvajanjem od crkve, već i od kulture, umetnosti i civilnog sektora, koji svojim stavovima pokušava takođe da uspostavi neku vrstu društvenog ili kulturnog monopola, što je prilično zgodno izostavljeno u apelu. Vrednosni sud o recimo alternativnom seksualnom identitetu u udžbeniku mogu da daju ili Crkva. čiji stav deli većina naroda ili nevladina organizacija koja predstavlja samu sebe. Nauka ga neće dati, jer joj to i nije posao. Šta je tačno plan? Da se to pravo uskrati Crkvi, a da se omogući nekom trećem koji će ga isto tako nenaučno utvrditi, budući da je i sam pojam identiteta u osnovi ontološki, dakle filozofski, dakle nenaučan. Eventualno da počnemo da štampamo udžbenike sa praznim listovima, bez teksta i slika. Doduše, kada je već pomenuta Ustavom garantovana sekularnost države u kontekstu takođe Ustavom garantovane slobode veroispovesti, pada mi na pamet da bi se proces sekularizacije mogao pokrenuti u drugom smeru, pa da recimo sekularna država odbije da ubira poreski novac vernika, sa kojim je dobar deo potpisnika ovog apela verovatno bio u veoma bliskom, dal posrednom il neposrednom doticaju u formi budžetskih korisnika. - kaže Đurđev.

On se zapitao i šta će sekularnoj držvi novac vernika?

- Jel sekularna ili nije? Ako je pak njihov novac dovoljno dobar za sekularnu državu, onda su dobri i njihovi stavovi, čak i ako su nenauči ili ne previše moderni, mada ni modernost takođe nije validan naučni kriterijum - zaključuje Đurđev.

Kako navodi, ako je svrha ovog apela bila da pouči i razonodi, uspeo je u tome.

- Razonodio nas je svakako, a podučio nas je zašto ne treba pisati apele koji se pozivaju na nauku. Teren je prilično klizav, nagib strm, a naučni kriterijumi odveć kruti da bi podržali ovakav politički apel sa kredibilitom pseudoreligiozne dogme. Iskreno, naučno deskriptivno govoreći, čak su i apostoli neuporedivo jasnije i detaljnije opisali Hristsovo stradanje, nego što su se apologete evrointegracija potrudile da iznesu argumente u prilog briselskog progresa koji nas čeka, čim se eto, država "sekularizuje" - zaključuje Đurđev.

#Aleksandar Đurđev

#Crkva

#Veronika