AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa privrednom delegacijom Vlade Sjedinjenih Američkih Država, gde je sa predstavnicima nekih od najvećih američkih globalnih korporacija razgovarao o daljem jačanju i razvoju bilateralne ekonomske saradnje, novim strateškim partnerstvima, kao i o potencijalima za investicije u oblastima energetike, ICT i zelenih tehnologija.

Predsednik Vučić je istakao da je ova poseta privredne delegacije SAD, u kojoj su predstavnici nekih od najvećih i najpoznatijih globalnih kompanija pokazali interes za strateško poslovno partnerstvo sa Srbijom, prva posle 20 godina i da je u tom smislu od velikog značaja za našu zemlju, ne samo u pogledu potencijala za saradnju, već i kao pokazatelj napretka Srbije kao stabilne ekonomije i poželjnog poslovnog partnera.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

„Srbija je u novim tehnologijama na vreme uvidela razvojnu šansu i zato smo u protekloj deceniji ubrzano ulagali u infrastrukturu, reforme i izgradnju poslovnog ambijenta“, poručio je predsednik Vučić i dodao da je posebno zahvalan Dejvidu de Falku, zameniku pomoćnika sekretara u Ministarstvu trgovine SAD za Evropu i Evroaziju, koji je kao čovek sa izuzetnim poslovnim iskustvom prepoznao Srbiju kao odličnu poslovnu i investicionu destinaciju sa ogromnim potencijalima za saradnju od obostranog interesa.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

„Mnoge Američke kompanije koje već dugo i uspešno posluju u Srbiji i zapošljavaju 30.000 naših ljudi, predstavljaju izuzetan pokazatelj stabilnosti naše ekonomije i poslovnog okruženja koje smo uspeli da kreiramo ozbiljnim i sistemskim pristupom na svim nivoima“, naglasio je predsednik Vučić i dodao da je samo u prvih 8 meseci ove godine ukupna robna razmena između Srbije i SAD dostigla 854,6 miliona USD, što predstavlja povećanje od čak 45,6% u odnosu na isti period 2021. godine. Ovaj trend prati i rast izvoza od 28,2%, što daje dodatni optimizam kada je u pitanju jačanje ekonomskog partnerstva sa Sjedinjenim Državama, dodao je predsednik.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik je posebno naglasio da poslovanje svetski poznatih korporativnih imena u Srbiji kao što su CISCO, DELL, IBM, ORACLE, ali i drugih kompanija sa globalnom reputacijom, predstavlja čvrstu i ozbiljnu poslovnu preporuku za našu zemlju, a o uspehu dosadašnje saradnje svedoči i činjenica da u trgovini uslugama, Sjedinjenim Držvama pripada mesto jednog od najvažnijih partnera Srbije, budući da iz godine u godinu u ovoj oblasti beležimo stalan i jak rast.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Sagovornici su se saglasili da što pre treba krenuti sa konkretizacijom saradnje u brojnim oblastima u kojima su definisani neiskorišćeni potencijali, kao i da je u tom cilju neophodno intenziviranje susreta privrednika Srbije i SAD, što će predstavljati dalji korak ka realizaciji projekata od obostranog interesa.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

#Aleksandar Vučić

#Privredna delegacija Vlade SAD

#Sastanak