AKTUELNO

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa Prvom potpredsednicom Narodne skupštine Republike Koreje Kim Jongđu kojoj je, na samom početku razgovora, uputio saučešće povodom tragedije u Seulu kada je stradalo više od 150 ljudi. „Sa dubokim žaljenjem smo primili vest o tragičnom događaju. Naše misli su sa narodom Republike Koreje“, poručio je dr Orlić.

Sagovornici su tokom sastanka ocenili da su odnosi dve zemlje tradicionalno dobri i prijateljski, a izražena je i spremnost za dalje jačanje političkog dijaloga i ekonomske saradnje.

Foto: Narodna skupština Republike Srbije

Govoreći o međuparlamentarnoj saradnji, kako je istakao dr Orlić, za njeno dodatno intenziviranje odličnu osnovu predstavlja Memorandum o razumevanju između Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Koreje, koji je potpisan 2019. godine.

Istakao je da su sve investicije iz Republike Koreje dobrodošle, te izrazio uverenje da će se nastaviti promocija Srbije kao najbolje destinacije za ulaganja u ovom delu Evrope. „Sa zadovoljstvom ćemo nastaviti da radimo na dovođenju novih investitora iz Republike Koreje“, poručila je Kim.

Foto: Narodna skupština Republike Srbije

Sagovornici su se složili da je od posebnog značaja ekonomska saradnja država regiona, ističući inicijativu „Otvoreni Blakan“, koja je potekla upravo iz Srbije i od predsednika Aleksandra Vučića, kao odličan signal stranim investitorima.

Dr Orlić je informisao Prvu potpredsednicu Skupštine R. Koreje o aktuelnoj situaciji u južnoj srpskoj pokrajini, ističući da Priština otvoreno preti otimanjem imovine i vozila sa srpskim registarskim oznakama. „Na dnevnom nivou je ugrožena čak i fizička bezbednost Srba, nad njima se sprovodi teror, a već teška situacija praćena je, po pravilu, flagrantnim kršenjem svih sporazuma i provociranjem eskalacija. Zvanični Beograd nastaviće da se diplomatskim metodama zalaže za vrednosti i principe međunarodnog javnog prava, čuvajući bezbednost svog naroda na KiM“, poručio je predsednik Skupštine. Kim je zahvalila na informacijama, poručujući da je upoznata sa činjenicom da Srbija čini velike napore da sačuva mir i stabilnost u regionu.

Foto: Narodna skupština Republike Srbije

Tokom sastanka je ocenjeno i da postoji prostor za dalje unapređenje saradnje u oblasti trgovinske razmene, automobilske industrije i modernih tehnologija.

Foto: Narodna skupština Republike Srbije

#Kim Jongđu

#Sastanak

#Vladimir Orlić