AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je juče povišenu borbenu gotovost Vojske Srbije zbog situacije na Kosovu i Metohiji, gde je takozvani 'premijer' Aljbin Kurti počeo da teroriše Srbe primoravajući ih da uzmu registracije lažne države!

Ministar odbrane Miloš Vučević potvrdio je da je predsednik Vučić, kao vrhovni komandant, izdao naredbu da Vojska Srbije bude u pripravnosti.

- Spremni smo da zaštitimo sve naše građane, uključujući i Srbe na Kosovu i Metohiju - poručio je Vučević.

Aljbin Kurti juče je krenuo u realizaciju svog terora u četiri faze, pa je tako 'kosovska policija', do zuba naoružana i sa dugim cevima, u oklopnim vozilima presrela na desetine vozila čiji su vlasnici Srbi i uručivala im 'opomene' i zahteve za preregistraciju, a pisaće im i novčane kazne od po 150 evra!

Kurti je čak pokušao, prema svemu sudeći, i da juče špijunira srpske kasarne i položaje vojnika u okolini Merdara i Raške, ali se ubrzo povukao kada su podignuti 'migovi 29'.

Ministar odbrane Miloš Vučević kaže da niko ne želi nikakve sukobe i ratove, niti našoj državi pada na pamet da se igra takvih igara, ali da je situacija u pokrajini ozbiljna.

- Srbija je ozbiljna država i preduzima sve korake kako bi mogla da odgovori na svaku izazovnu situaciju i potencijalni problem. Sa Kurtijem, međutim, nikada ne možete biti načisto. Prisustvovao sam razgovoru predsednika Srbije sa delegacijom NATO, čini mi se da ni oni ne žele eskalaciju, već da se proces vrati za pregovarački sto. Vojska Srbije spremna je da izvrši svaku naredbu predsednika, kao vrhovnog komandanta, štiteći Srbiju i sve građane, i vodeći računa o bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji. Ne spremamo se za rat, ali ne možemo da budemo društvo nepripremljeno za situacije koje se dešavaju - poručuje Vučević.

Podignut stepen borbene gotovosti, inače, podrazumeva između ostalog i maksimalnu spremnost za brzo reagovanje 72. brigade za specijalne dejstva i 63. padobranske brigade. Ovo 'dizanje na noge' oružanih snaga u praksi znači okupljanje borbenih timova, uspostavljanje dežurstava, pozivanje ljudstva sa godišnjih odmora i slobodnih dana i jači režim straže, kao i izlazak određenih jedinica na unapred određene položaje van garnizona i kasarni. Podizanje stepena borbene gotovosti, kako kažu u Vojsci, biće najprimetnije u jedinicama Kopnene vojske uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom.

#Vojska Srbije