AKTUELNO

Treća i Četvrta brigada su srž Vojske Srbije, poručio je danas predsednik Republike i vrhovni komandant srpske armije Aleksandar Vučić, koji na poligonu Pasuljanske livade prisustvuje združenoj vežbi "Manevri 2022".

Reč je o vežbi, vatrenoj obuci rezervnog sastava na Pasuljanskim livadama čiji će pripadnici gađati iz ličnog i kolektivnog naoružanja, između ostalog i osama i zoljama. Gađano je i iz oklopnog borbenog vozila lazar 3.

Na poligonu pripadnici Treće brigade Kopnene vojske i rezervnog sastava uvežbavaju upotrebu različitih oružja i borbenih sredstava i gađanja sa zemlje.

Takođe, predstavljeni su i naouružanje i vojna oprema domaće namenske industrije.

U razgovoru sa pripadnicima Vojske, predsednik je želeo da čuje koja je brigada bolja - treća ili četvrta, ali je dobio jedinstven odgovor da su obe najbolje.

"Treća i Četvrta brigada su srž vojske. Tu su južni deo Srbije, jedna je mahom popunjena iz Vranja, Leskovca, Jablaničkog, Pčinjskog, Topličkog okruga, a druga je Kraljevo... To je ono što nam drži i čuva vojsku", saglasio se Vučić.

Konstatovao je da su na jugu, jugoistoku i jugozapadu najbolja vojska i vojnici, tako da, kaže, ono što čuva i Beograd i Novi Sad, zapravo su vojnici sa juga, istoka i jugozapda Srbije.

Gađanje

Predsednik Vučić prisustvovao je i gađanju "Crnom strelu". Nakon ovoga usledilo je i gađanje iz oklopnog vozila "Lazar 3". - Da li je nešto bolje što je bilo - jeste - rekao je predsednik. - Moraćemo ubrzano da rešavamo sve probleme na "Nori". Još 12 "nora" do kraja sledeće godine, da bismo imali 30 - rekao je predsednik u razgovoru sa generalom Simovićem.

Upitao je i odakle su rezervisti, koji su, kako je čuo, uglavnom iz Zaječara i okoline.

"Znači, od Toplice do Timoka...", konstatovao je predsednik i dobio uveravanja da je disciplina u armiji na visokom nivou.

Zato je rekao da će morati da se pronađe rešenje da se nagrade oni koji su se odazvali pozivu u rezervni sastav.

"Da imaju prednost pri zapošljavanju u državne organe ili neke druge prednosti, da nađemo način kako da podstaknemo one koji su se odazvali pozivu", rekao je Vučić i zahvalio rezervistima što su se odzvali pozivu i ispunjavaju dug prema otadžbini.

Cilj u vojsci je i da rezervisti, pored obanavljanja znanja, nauče i da koriste nove opreme.

"Izvanredni ste bili. Da mi je neko rekao da rezervisti mogu ovako da gađaju...", pohvalio ih je Vučić i u razgovoru sa njima interesovao se o opremi koju koriste.

"Ja sam bio vojnik, dalje od toga nisam mogao da doguram...", našalio se predsednik na svoj račun i dodao da je zadovoljan kada vidi kako su vojnici obučeni i spremni.

Upitao je da li su uniforme, i čizme u redu, kao i ostali uslovi, a dobio potvrdan odgovor.

Interesovao se i za kvalitet hrane, a komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović rekao je da je hrana i kvalitetna i ukusna, a da u vojsci najviše vole da jedu - vojnički pasulj.

I predsednik se prisetio da je bio srećan kada je dobijao vojnički pasulj, koji je veoma ukusan.

Foto: Pink.rs

Video: Pink.rs

Video: Pink.rs

Video: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: TV Pink Printscreen

Kako bije "kornet"?

Predsednik je prisustvovao i gađanju "korneta" - ruskog protivoklopnog sredstva koje smo kupili. 

"Kornet" je gađao metu udaljenu tri i po kilometara. Uspešno dejstvuje na udaljenosti na osam kilometara. 

- Ti od ovoga ne možeš da pobegneš. Sreća da nam je stiglo nešto "korneta" - naveo je Vučić. 

- Imamo mi para, ali ne da nam niko da prevezemo. Sve braća i prijatelji - rekao je Vučić. 

- Zato razgovaramo sa našom industrijom da vidimo šta još možemo. 

- Nekada je Putin govorio o Džavelinu kao oklopnom vozilu. Sada sam se prvi put uverio sa pravom bojevom municijom kako "kornet" uništava. Odavde se i ne vidi sneg. Da li ste videli na početku sukoba u Ukrajini, da onaj koji je imao prednost noću, on pobeđuje. Sve ruske greške, oko centralizacije komande, sve mora da se analizira - rekao je Vučić prisutnim generalima. 

- Mađari mnogo ulažu i radosni smo zbog toga - rekao je Vučić. 

- I Beograd i Novi Sad čuvaju vojnici s juga, istoka i jugozapada Srbije - rekao je predsednik dodavši da će predložiti ministru finansija Siniši Malom da rezervisti koji odužuju dug otadžbini i odazivaju se na pozive treba da imaju privilegije poput prednosti u zapošljavanju u državnim službama.

Predsednik je naglasio da jučerašnja priča o dronovima nije nova i da država zna i za ranije pokušaje upada dronova.

Bravo momci, bravo momci! Nema drnča više?

- Izvanredno su gađali! Bravo momci, bravo momci! - rekao je predsednik koji je potom razgovarao sa rezervistima iz Zaječara, Vranja i Pržogranaca kojima se zahvalio na odazivu pozivu i što ispunjavaju dužnost prema otadžbini. - Uniforme u redu, čizme u redu? Uslovi drugi, korektni... Vi niste razmaženi - pitao je predsednik pa se podsetio svojih vojničkih dana i vojničkog pasulja. - Nema drnča više? - dodao je predsednik na šta su starešine odgovorile "Nema, nema". - U moje vreme kad dobijemo pasulj, mi smo bili presrećni - rekao je Vučić na komentar starešina da je vojnička hrana sada raznovrsna i ukusna.

- Pitaju se s kim se mi sukobljavamo? Pa ni sa kim...Ali da li želite da neko špijunira naše kasarne i da zna šta imamo i koliko granata imamo - rekao je Vučić dodajući da je takav vid špijuniranja u stvari vid agresije na suverenu zemlju pa zato i koriste komercijalne dronove misleći da se tako neće znati čiji su i odakle su došli.

Vežba je održana u vojnom kompleksu "Pasuljanske livade", saopšteno je iz pres službe predsednika Srbije.

Vojska Srbije je juče oborila dron iznad vojnih objekata u blizini garnizona u Raški, koji je došao iz pravca Jarinja.

"Istraga je pred nama i sve ono što ćemo zaključiti dočešće do toga kuda nas tragovi vode i ko bi mogao da bude vlasnik tog drona, ali i proizvođač. Ono što je interesantno jeste da je Vojska Srbije oborila dron korišćenjem elektronskih uređaja, nije došlo do upotrebe protivavionskih mitraljeza i topova, već najmodernijh elektronskih uređaja.

Foto: Pink.rs

To pokazuje da se ne šalimo, nikom ne pretimo, ne igramo se ratnih igara, ali smo vrlo odlučni da zaštitimo Srbiju. Vratimo se za pregovarački sto, Srbija je spremna za dijalog i za kompromis, ali Srbija nije više džak za udaranje. Nemojte izazivati Srbiju, to mora biti jasno svima", rekao je ministar odbrane Miloš Vučević.

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Video: Pink.rs

Video: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Video: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Video: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Autor: