AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministarkom industrije, trgovine i turizma Kraljevine Španije Marijom Rejes Maroto Iljerom, koja je predvodila delegaciju Privredne komore Španije, Udruženja privrednika Španije i predstavnika brojnih kompanija.

Zvaničnici dveju delegacija razgovarali su o trgovini, investicijama i perspektivama za unapređenje ukupne ekonomske saradnje dveju zemalja, a predsednik Vučić je poželeo dobrodošlicu španskim kompanijama i pozvao ih da još više ulažu u Srbiju.

Sagovornici su se saglasili da robnu razmenu, koja predstavlja osnov ekonomske saradnje Srbije i Španije, karakteriše konstantan rast i uvoza i izvoza, pri čemu je već u prvih osam meseci 2022. godine ona dostigla vrednost celokupne razmene iz rekordne 2021. godine u iznosu od 811 miliona evra.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Vučić je istakao činjenicu da se u ovoj godini, prvi put u poslednjih pet godina, u robnoj razmeni beleži suficit na strani Srbije, kao i da je u poslednjih pet godina plasman srpske robe na špansko tržište udvostručen i to, u najvećoj meri, zahvaljujući povećanom izvozu rude bakra i koncentrata.

Tokom sastanka konstatovano je da postoji obostrani interes za dalje unapređenje sveukupne ekonomske saradnje. S tim u vezi, predsednik Vučić je naveo domaću industriju nameštaja i poljoprivredno-prehrambenu proizvodnju kao oblasti sa velikim potencijalom za izvoz u Španiju, pri čemu bi, kako je naglašeno, Španija mogla da postane i privredna spona između Srbije i zemalja Latinske Amerike, posebno u oblasti građevinske industrije.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Privrednici iz Španije pokazali su interesovanje za otvaranje pogona u Srbiji u oblasti tekstilne i odevne industrije, kao i za nastavak investiranja u obnovljive izvore energije, a kao perspektivne oblasti za dalju saradnju navedene su i saobraćajna infrastruktura, energetika, zaštita životne sredine, poljoprivreda i turizam, sa fokusom na većoj promociji turističke ponude Srbije na španskom tržištu.

Predsednik Vučić je ukazao na to da postoji interes za većim učešćem španskih kompanija u investicionom aktivnostima u Srbiji uz konstataciju da se Španija sa uloženih 173 miliona evra, u periodu od 2010. godine do danas, nalazi na 27 mestu stranih investitora.

Autor: