AKTUELNO

U Palati Srbija u 10 sati počela je posebna sednica vlade o situaciji na Kosovu i Metohiji, kojoj prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Predsednik će članovima Vlade podneti izveštaj o razgovorima sa predstavnicima Srba sa Kosmeta, koji su najavili povlačenje iz svih prištinskih institucija zbog poslednjih poteza premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Voditeljka Jovana Jeremić je u okvoru ''Novog vikend jutra'' razgovarala o ovoj temi, i teškim danima pred nama.

Veselin Šljivančanin, pukovnik u penziji je istakao da je neprijateljski dron otkriven na teritorijiSrbije, a koji je došao iz pravca Jarinja oboren elektronskim putem, bez upotrebe municije.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kada smo bili mlađi, mi smo morali da osluškujemo, pratimo, nismo imali letelice. Mi smo ljude žrtvovali, a dronovi su smanjili pogibiju ljudi. Njih je teško otkrivati na malim visinama, malo zrače i slabo se vide, a ovo kod nas je bio dokaz da je naša vojska budna na svom zadatku. Normalno da je reagovao državni vrh - kaže Šljivančanin.

Sve što radi vojska, radi se super, zahvaljujući predsedniku Vučiću, dodao je Šljivančanin.

Bivši ambasador Branko Branković kaže da Aljbin Kurti na Kosovu ima samo posredničku ulogu, a da su SAD za sve odgovorne.

Foto: TV Pink Printscreen

- Poslednje što smo mi, je to da smo naivni. U ovom trenutku se pokušava od SAD na neki način, oteti ponašanje u Evropi, i da stvar, vezano za KiM, prebaci što je pre moguće u ruke EU - rekao je Branković.

Važna je saradnja Kejfora i Srbije, dodao je Branković.

Novinar Tomislav Kresović, istakao je da Kurti ne može da uništava Srbiju, već NATO i SAD.

- Kurti je mali činovnik koji ni u Albaniji nema podršku - dodao je on.

- Bostil ima dva do tri sprata ispod, imaju vojnu bazu. Spolja su barake, a dole se nalazi elektronska baza, laboratorije za heroin, hodnici, tako da je on za 99 godina dobijen kao baza NATO-a. U suštini, reč je osituaciji da srpska zajednica koja je na KiM može da napusti parlament i vladu, ali ne lokalne samouprave - priča Kresović.

Foto: TV Pink Printscreen

Došlo bi do okupacije Severa Kosova, navodi Kresović.

Ljuban Karan, potpukovnik Kontraobaveštajne službe u penzji ističe da je važno utvrditi odakle je, i čiji je dron koji je poslat na teritoriju Raške.

- Dronovi iznad kasarni su jako važni, a neki se smeju - dodao je Karan.

Autor: