AKTUELNO

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Republike Maldivi Nj. E. Abdulom Šahidom, sa kojim je razgovarao o daljem intenziviranju političkog dijaloga i razvoju sveukupne saradnje.

„Bilateralne odnose Srbije i Maldiva odlikuje prijateljstvo još iz perioda Pokreta nesvrstanih zemalja, a dodatni impuls razvoju odnosa danas daju susreti na visokom nivou“, rekao je dr Orlić na početku sastanka.

Foto: Promo

Izražena je spremnost za uspostavljanje parlamentarne saradnje, posebno kroz rad Poslaničke grupe prijateljstva koja će, kako je najavio dr Orlić, biti formirana u aktuelnom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije. Ministar spoljnih poslova Maldiva pozdravio je ovu odluku, ističući da će ona doprineti daljem jačanju odnosa dve zemlje. Govoreći o trenutnoj situaciji u južnoj srpskoj pokrajini, predsednik Skupštine je istakao da Srbija ostaje posvećena politici mira i stabilnosti, te je informisao ministra Šahida o teroru sa kojim se suočava srpski narod na KiM.

Foto: Promo

„Upozoravali smo da flagrantno kršenje međunarodnog javnog prava, rušenje vrednosti na kojima počivaju UN i nepoštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije na KiM predstavljaju opasan presedan. Danas se vidi da smo bili u pravu. Srpski narod na KiM se nalazi u teškoj situaciji i ima podršku svih institucija naše države. Uz Srbe na KiM stoje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, naša Narodna skupština i Vlada Srbije. Osim najtežih pretnji po imonivinu Srba na KiM, tokom prethodnih dvadeset godina zabaleženo je i blizu 10.000 fizičkih napada na Srbe koji su bili etnički motivisani“, poručio je predsednik Narodne skupštine.

Foto: Promo

Ministar Šahid i dr Orlić zajednički su konstatovali da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblasti obrazovanja, ekonomije, prvenstveno kroz povećanje spoljnotrgovinske razmene, kao i u sektoru turizma.

Autor: