AKTUELNO

U Severnoj Mitrovici u nedelju 13. novembra su osvanuli grafiti "Brigade sever" sa pozivom na otpor. "Od 21. novembar obaveza je svakog otpor na svakom koraku! Brigada sever", piše na grafitima u bojama crvene, plave i bele. Grafiti su vidljivi u centru Severne Mitrovice kod spomenika Knezu Lazaru, centralnom šetalištu i glavnoj ulici Kralja Petra.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je za Pink da nije realno da očekujemo da se čitav proces sada iz Evropske unije vrati u Ujedinjene nacije.

- Ne treba da zaboravimo da je Generalna skupština zapravo dala mandat Evropskoj uniji da bude pokrovitelj tih razgovora - rekao je Drecun i dodao:

- Treba iskoristiti postojeći mehanizam, iako je on poprilično u zamrloj fazi, da razgovorima pokrenemo rešavanje ključnih pitanja koja su bitna vezano za situaciju za Kosovo i Metohiju, i da dosta mirno sa naše strane sagledavamo sve ove izazove sa kojima nas prvenstveno Priština suočava, uz više ili manje otvorenu podršku vodećih zapadnih država- naveo je Drecun.

Kako je rekao, potpuno je jasan stav SAD-a, koji ima presudni uticaj na sve što se događa na i oko Kosova i Metohije.

- Kada pogledate grupaciju Kvinte vidite da je tu situacija potpuno jasna. Oni imaju jedinstven stav kada je u pitanju status Kosova i Metohije. Za njih je to država i neće menjati taj stav, ali i sa druge strane imamo poziciju Nemačke i Velike Britanije, koje su zabetonirane, i kod njih nema mesta za kompromis, i očekuju da priznamo lažnu državu Kosovo. Imamo i stav SAD-a koji je praktično identičan, i koji je malo fleksibilniji, pa ostavlja neki prostor da može da se razgovara o problemima koje prvenstveno stvara Priština - rekao je Drecun.

Prema Drecunovim rečima, mi imamo istorijsku odgovornost, i pred našim narodom i pred našom državom, kao što i Albanci imaju isto odgovornost da pred svojim narodom, problem Kosova i Metohije rešimo na jedan miran i politički način.

#Kosovo i Metohija

#Milovan Drecun