AKTUELNO

U Beogradu je počeo prvi okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga koji je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a stavove prva iznosi akademska zajednica, odnosno pravnici.

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović kaže da je akademska zajednica prvo mesto odakle treba da krene dijalog, dok je dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović istakao da je značajno što dijalog počinje promišljanjima profesora pravnog fakulteta.

Ocenio je da je put kojim se ide "maglovit", ali i "trnovit", a na česte konstatacije da je Kosovo izgubljeno odgovara da Kosovo nije izgubljeno dok tamo ima 120.000 srpskih stanovnika.

Foto: Tanjug

Kosovo je, kaže Avramović, manje izgubljeno od srpskog sela koje nestaje, navodeći da je stanovništo na Kosovu najveća vrednost i blago koje predstavlja kapital koji Srbija treba negovati i iskoristiti.

Primetio je da je natalitet na Kosovu veći nego u Srbiji uprkos nesrećama koje su se dogodile, te da je spremnost ljudi da se bore na visokom nivou, dok je na državi da promisli kako pomoći svima da tamo ostanu.

Nema magicnih poteza. Ovo će biti dug put koji podrazumeva niz malih koraka. Ne postoji veliko rešenje, postoji jedna lepeza manjih i cini mi se važnih koraka koji bi ovde mogli da se cuju - rekao je Avramović i podsetio da je bilo različitih predloga ranije od "više od autonomije, majne od nezavisnosti:, zatim "standardi pre statusa"...

Međutim, ukazuje da je činjenica "da ono sto je Srbija mogla dobiti u vreme Miloševića vise nije mogla dobiti u vreme Košutinice i što vise vremena prolazi Srbija će sve manje moći da afirmise svoje prišustvo na KIM".

Dekan Pravnog fakulteta u Prištini Vlada Mihajlović kaže da dijalog dožviljava kao izazov i da "svi zajedno osećamo kosovsku muku".

Foto: Tanjug

- Tačno je da nema naše vojske i policije, ali dole je naš narod, imamo izgrađenu mrežu institucija, obrazovanje, zdravstvo, scoijalne i druge sluzbe i ne smemo da klonemo i da dignemo ruke - rekao je Mihajlović.

Kaže da je obrazovanje "ključni stub na KIM" i da je sudbina i opstanak Kosova povezana upravo sa tom oblašću i sa Univerzitetom u Mitrovici.

Pročitajte još: Surinam povukao priznanje nazavisnosti Kosova!

#Beograd

#Dijalog

#Kosovo

#Marko Đurić

#Nela Kuburović

'