AKTUELNO

Ministar odbrane Miloš Vučević i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić obišli su juče naselja u opštini Tutin i Novi Pazar koja su usled obilnih padavina ugrožena poplavama i ukazali da je situacija trenutno stabilna, da se reka povukla i da su u toku intervencije na pomoći stanovništvu na crpljenju vode iz podruma.

O poplavama, ali i drugim važnim aktuelnim poltičkim temama govorio je Miloš Vučević, ministar odbrane u Vladi republike Srbije.

- Od jutros je najneizvesnije u Raškoj i nešto je pogoršana situacija u Kraljevu. Ništa nije dramatično, ali imamo probleme sa nelegalnim ugostiteljskim objektima koji su napravljeni na mestima koja nisu za to previđena. Ono što je najteže u celoj priči jeste gubitak dvogodišnjeg deteta u opštini Tutin. Izjavio bih ovom prilikom saučešće celoj porodici. Neverovatno je kako se te male rečice odjednom pretvore u bujice koje su u stanju da odnosu sve pred sobom - rekao je Vučević i dodao da MUP i Vojska Srbije intenzivno rade na smirivanju situacije:

- Mi smo dali naše resurse opštinama na raspolaganje. U Novom Pazaru je angažovan najveći deo vojske Srbije. Ljudi iz Srbijavoda sa stručne strane prate hidrometeorološke uslove. Kretanja u atmosferi su dosta čudna, ali verujem da ćemo smiriti situaciju.

Vučević je istakao da je jaka vojska Srbije neophodna, što se pokazuje na primeru ovakvih nepogoda.

- Vidite zašto nam treba Vojska Srbije. Kad pričamo da nam treba jaka vojska svi kažu to je zveckanje oružjem, a kad se dogode ovakve situacije svi se setimo vojske - rekao je minisar odbrane.

On je istakao da su državni organi u saradnju sa opštinama zahvaćenim poplavom intenzivno uključeni u rešavanje problema.

Povodom sastanka Vučića i Kurtija u Briselu Vučevć je rekao da nije optimista.

- Nisam optimista. Mi smo dočekali Aranđelovdan kao poslednji da pre nego što Priština počne da piše kazne zbog tablica. Što znači ako dođe do odlaganja odluke Prištine? Mi ćemo misliti da smo malo odahnuli, ali ako smo mi kao Srbija pristali da se to odloži deset meseci, a da se posle 10 meseci implemetira, nema uspeha. Ono što bi trebalo da se uradi jeste da se suspenduje odluka Prištine na 10 meseci, a da se u međuvremenu nađe rešenje koje je prihvatljivo za obe strane. Situacija je užasno teška za nas - ocenio je ministar i dodao da niko ne želi eskalaciju na terenu, ali da je, kako kaže od čoveka poput Aljbina Kurtija sve moguće očekivati

- Samo ako ga neko potapše u stanju je svašta da uradi. Bezbedonosna situacija je zabrinjavajuća. Ne dešava se ništa što narušava bezbednost Srba, ali atmosfera je toliko napeta i zapaljiva, da kada bi neko zapalio šibicu, goreo bi vazduh. Jedino o čemu oni hoće da razgovaraju jeste potuna normalizacija odnosa, a to praktično znači priznanje - rekao je Vučević i dodao da je predsednik Vučić u posebno nezavidnoj situaciji:

- Ne bih bio u koži Aleksandra Vučića, jer mnogi navijaju da se on saplete na pitanju Kosova na jedan ili drugi način. Ili da kažu da je izdajnik, ili da kažu poveo nas je u sukobe, svađu ili ne daj Bože ratove - konstatovao je Vučević i dodao da će vojska postupati u skladu sa naredbama predsednika Vučića.

- Ukoliko predsednik Srbije naredi vojska će preduzeti sve mere da zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji. Ne znam šta drugo da vam kažem, osim ako nećete da se ponove neki novi Bljesak i Oluja. Ili mislite da mi u Novom Sadu i Beogradu treba se povučemo u kafiće i udobno gledamo svetsko prvnstsvo u fudbalu. Ovi što se junače u kafani i kažu da treba da ratujemo srazmerno broju popijenih čaša, otreznili bi se već kod Kuršumlije i rekli teraj u rikverc - kaže Vučević.

Ministar odbrane smatra da su pregovori koliko god bili dugi i iscrpljujući bolje rešenje od konflikta.

- Mislim da je bolje da 1.000 dana i sati razgovaramo i gledamo smrknuta lica pregovarača, nego da provedemo 1 sat u rovovima. Naš manevarski prostor je jako sužen, ali bilo bi dobro da se od Srbije ne traži da pokaže sve karte unapred i da ne pokažemo šta ćemo raditi pod svim okolnostima. Da ne kažemo za šta je vojska Srbije spremna i kakav mi imamo razređen scenario za plan A, B , C, i td. Razmatraju se sve opcije ali radimo na tome da se razgovor nastavi. Mislim da nikome nije do konflikta - tvrdi VučEVić i dodaje:

- Mi zaboravljamo da nisu u pitanju samo tablice. Oni su izgradili četiri vojne baze na severu za specijalne vojne jedinice koje su izgrađene suprotno briselskom sporazumu i pozicionirane na strateteškim mestima. Ono što je dodatno zabrinjavajuće jeste da je u toku transformacija kosovskih snaga bezbednosti u kosovske oružane snage.

- Oni prave vojsku na kosovu. Kada pitate NATO pakt da li to podržavaju oni kažu ne podržavamo, ali neke članice NATO pakta kroz bileteralnu saradnju učestvuju u tome. Za mene je par ekselans kukavičluk čekati da Vučić reši pitanje Kosova jer to nijedan vladar u srpskoj istoriji nije uspeo da reši - ocenio je Vučević.

Po pitanju razmatranja ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka, Vučević je izjavio da vojska trenutno radi na temeljnoj analizi na osnovu koje će se doneti odluka da li će se i kada vratiti vojni rok.

- Vojska Srbije vodi temeljnu analizu koja treba da utvrdi da li postoji politička volja za takvom odlukom. U ovom trenutku nismo fokusirani na to jer je problem Kosova i Metohije prioritet. Ako bi se i vraćao vojni rok sigurno bi trajao kraće nego ranije - zaključio je Vučević.

Autor: