AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova Republike Italije Antonijom Tajanijem i ministrom odbrane Republike Italije Gvidom Krozetoom, sa kojima je razgovarao o geopolitičkim prilikama i regionalnim odnosima, kao i o daljem razvoju bilateralne saradnje i evrointegracijama Srbije.

Predsednik Vučić je izrazio uverenje da će Srbija i sa novom italijanskom vladom nastaviti dugu tradiciju dobrih i prijateljskih odnosa, budući da je Italija danas jedan od najvažnijih političkih i ekonomskih partnera naše zemlje, ali i uticajan činilac na međunarodnoj političkoj sceni, koji svojim pozicijama i aktivnostima može dodatno da doprinese razvoju mirnog i stabilnog okruženja na Zapadnom Balkanu.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

„Ovo je izuzetno važna poseta za nas, jer Srbija želi da vidi još veću ulogu Italije u regionu“, istakao je predsednik i dodao da je naša zemlja posebno zahvalna ne samo na doslednoj podršci Italije našem evropskom putu, već i na doprinosu koji daje bezbednosti i stabilnosti na Kosovu i Metohiji kroz angažman svoje vojske u sastavu KFOR-a, a pogotovo zaštiti koju pruža manastiru Visoki Dečani.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Predsednik je upoznao sagovornike sa najnovijim razvojem situacije na Kosovu i Metohiji izazvanim konstantnim jednostranim provokacijama privremenih organa samouprave u Prištini i naglasio da, uprkos takvom neodgovornom ponašanju, Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu o čemu svedoči i pokazana volja za nastavak dijaloga na visokom nivou, koji je održan 21. novembra u Briselu uz posredovanje EU.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

„Italija je tu, Italija želi da bude tu, jer smo vrlo zainteresovani za region Zapadnog Balkana“, istakao je ministar Tajani, izrazivši spremnost njegove zemlje da pomogne u održanju mira i stabilnosti u regionu.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Šef italijanske diplomatije je takođe ukazao na značaj mirnog rešavanja svih sporova i pitanja i poručio da će Srbija u tim nastojanjima imati snažnu podršku Italije.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

„Ova poseta dva ministra je politički znak i pokazuje koliku važnost Italija daje Srbiji“, poručio je ministar Krozeti i dodao da je za njegovu zemlju od najvećeg značaja da na Kosovu i Metohiji bude mir i da srpska zajednica bude poštovana i bezbedna.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Sagovornici su se saglasili da izuzetno razvijeni bilateralni ekonomski odnosi predstavljaju pokretačku snagu daljeg jačanja sveobuhvatne saradnje dve zemlje, te da ih treba dodatno intenzivirati na najvišem nivou. Na sastanku je izražena nada da će uskoro biti održana i Četvrta zajednička sednica Vlada dveju zemalja, koja će ojačati sveobuhvatnu saradnju, kao i Biznis forum srpskih i italijanskih kompanija, zainteresovanih za čvršće poslovne veze.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

#Aleksandar Vučić