AKTUELNO

Mogu kazati da taj dokument nije ušao u arhiv Bosne i Hercegovine od dana nastanka do dana današnjeg a prilikom svih preuzimanja građe u svim sazivima od tada do danas mi takav dokument nismo preuzeli, kaže za Pink Saša Klepić, direktor Državnog Arhiva BIH. On dodaje da mu je razlog za takvu situaciju nepoznat.

- Mi preuzimamo ono nam je predato. Imamo situaciju da postoji još nekoliko primeraka tog sporazuma. Prvi i najbliži nama jeste u Zagrebu koji stoji ministarstva inostranih poslova Republike Hrvatske. Vrlo jednostavno se može zatražiti original ili zvanični prepis od države diplomatskim putem, kaže Klepić.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

On je ukazao na važnost dokumenta za BIH.

- Kad je zakon u pitanju on jasno kaže da građa koja je nastala van granica Bosne i Hercegovine a koja je bitna za država u Bosnu i Hercegovinu, za nju isključivo ima nadležnostima Arhiv Bosne i Hercegovine. Još je jasnije da je ovaj dokument itekako bitan za našu zemlju i samim tim joj je mesto u Arhivu kao i svoj drugoj bitnoj građi koja se čuva i baštini – zaklučuje Klepić.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

Podsećamo, pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske uhapsili su na Palama Željka Kuntoša, nakon što su pretresli njegov stambeni objekat i pronašli verziju Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku.

Pročitajte još: Pronađen original Dejtonskog sporazuma na engleskom

Ljubinka Milinčić, glavna i odgovorna urednica Sputnjika je iznenađena odsustvom originalnog dokumenta.

- Ta priča da nema originala je stvarno potpuno neverovatna. Zanimljivo je da se on našao u rukama nekoga ko je hteo da zaradi na tome a pritom je 50.000 evra je stvarno mala suma za tako vrednu stvari. Srbija je garant Dejtonskog sporazuma a nema dokument – navodi Milinčić.

#Potpisivanje dejtonskog sporazuma

#dokumenta

'