AKTUELNO

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije, kaže da zatezanje oko odluke da li će Srbija učestvovati na samitu u Tirani pokazuja da naša država u procesima neće biti nemi posmatrač.

- Zašto uopšte učestvujemo u pregovorima i zašto naši najviši predstavnici uopšte učestvuju u tome i odlaze na ovakve sastanke. Znamo šta bi trebalo da bude svrha ovakvog sastanka - jačanje jedinstva, širenje evropske perspektive balkanskih naroda... ali se u suštini svelo na to da Srbija tamo odlazi na "optuženičku klupu" da podržava proces koji ne samo da ne ide na ruku interesima Srbije, već je i protiv svih merila po kojima bi procesi u Evropi trebalo da funkcionišu - rekao je Vuković.

Foto: TV Pink Printscreen

Nije posao najviših zvaničnika Srbije da učestvuju ili pomažu u destrukciji, odnosno razaranju Srbije, već da se bore za interese građana i države

Vuković je istakao da podržava učestvovanje u procesima, ali da je ovo situacija kada je potrebno da pokažete besmisao jednog procesa, ako je samo jedna strana u njemu asertivna.

- Potrebno je da i Srbija pokaže da neće biti nemi, pasivni učesnik procesa gde se njeni interesi ne uvažavaju - istakao je Vuković.

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić je ocenio da naši apeli gube smisao.

Foto: TV Pink Printscreen

- Nema samita Zapadnog Balkana bez Srbije i srpskog naroda. Zna se ko je tu najbrojniji narod i od koga sve zavisi. Smišljani su različiti formati kako bi se lobiralo za politiku Prištine. Ovo su poslednji vapaji da se uozbilje u EU - istakao je Miletić.

Kako je dodao, oni se ponašaju kao da smo mi robovi, pa dodatno vrše pritisak na nas da uradimo neke stvari koje su na našu štetu kako bi njih zadovoljili.

- Sankcije Rusiji nisu šteta za Rusiju, već za Srbiju - dodao je Miletić.

Autor: