AKTUELNO

Predsednik Srpske liste Goran Rakić odbacio je spekulacije i ponovio jedinstveni stav te stranke, da neće podržati formiranje takozvane vojske Kosova i poručio da nema više pregovora oko Zajednice srpskih opštine, čije formiranje očekuje.

- Formiranje vojske Kosova zahteva ustavne promene za koje je potrebna dvotrećinska većina glasova manjinskih zajednica, a to su glasovi svih devet poslanika i pokrajinskom parlamentu. Srbi te glasove neće dati i taj potez je osuđen na neuspeh - rekao je Rakić u intervjuu za današnju "Politiku".

Prema njegovim rečima, ukoliko bi albanske partije odlučile da zaobiđu Srpsku listu, izbegnu proceduru ustavnih promena i "izglasaju nekakav zakon", to "ne bi imalo legitimitet i bilo bi mrtvo slovo na papiru".

- Takav potez ne bi imao podršku čak ni međunarodne zajednice na Kosmetu, ali ni u sedištu Evropske unije u Briselu i sedištu NATO-a - istakao je Rakić.

Na pitanje da li eventualno postoje uslovi pod kojima bi Srpska lista ipak podržala transformaciju bezbednosnih snaga u vojsku Kosova, Rakić je nedvosmisleno odgovorio - "Ne".

- Ne. Odgovor je jasan. Po rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Kfor je jedina legalna i legitimna oružana snaga na Kosovu i Metohiji - naglasio je on.

Kada je u pitanju stav Srpske liste povodom zahteva zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Hojta Jia da se prekinu bliski odnosi Srpske liste i Beograda, Rakić je istakao da bez prisustva Srbije "nema opstanka Srba na Kosovu i Metojiji".

- Nemamo druge države osim Srbije i to je činjenica - rekao je. Od međunarodne zajednice Rakić zahteva da zaustavi neosnovana hapšenja Srba, ali i najoštrije kazni one koji srpske povratnike lažno prijavljuju.

On je podvukao da Srpska lista zajedno sa privremenim kosovskim institucijama i prisutnim međunarodnim institucijama "radi najozbiljnije na rešenju" problema nastalog zbog hapšenja Srba koji se terete za teška krivična dela na osnovu, kako se tvrdi, lažnih svedočenja Albanaca.

- Pre nekoliko dana poslanici Srpske liste su od Natalije Apostolove, predstavnice EU na Kosmetu, najdirektnije zahtevali da se EU uključi kako bi se zaustavila neosnovana hapšenja. Ali i da se oni koji lažno prijavljuju Srbe najoštrije kazne, jer to je jedini način da se povratnici ne suočavaju s optužbama onih koji su im uzurpirali imovinu - podvukao je Rakić.

#Goran Rakić

#Kosovo

#Vojska

'