AKTUELNO

Za novog predsednika Skupštine opštine Severna Mitrovica danas je izabran Nedžat Ugljanin koji je posle sednice Skupštine poručio da će se ovaj saziv do izbora u aprilu što manje baviti političkim pitanjima, a u interesu svih zajednica. Naveo je i da izvršna, pa i zakonodavna vlast pripada srpskoj zajednici i da manjinskoj zajednici ne pripada da se brine o većinskoj zajednici.

"Mi smo došli u kuću bez domaćina. Znamo da većinska zajednica treba da bude domaćin u ovakvoj situaciji, ali nismo mi krivi za nju. Rekao sam u izlaganju pred odborncima da ćemo se što manje baviti političkim pitanjima, a u interesu svih zajednica, bez obzira koje su nacionalnosti, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i sa Statutom Severne Mitrovice", rekao je Ugljanin u obraćanju medijima.

Kako je naveo, novi saziv Skupštine će čekati april, da se formira izvršna vlast.

"Ovako samo zakonodavna vlast, a bez izvršne vlasti je stvorena jedna vrsta vakuuma i ne možemo da funkcionišemo kao opštinska jedinica. Možda ćemo biti i tranziciona vlast, pa da prepustimo domaćinu koji je napustio svoju kuću da se u nju vrati i brine o svim zajednicama, naročito o većinskoj, jer nama kao manjinskoj zajednici ne pripada da se brinemo o većinskoj zajednici. Naprotiv to oni treba da rade. Tu ulogu smo preuzeli za dobrobit građana", rekao je Ugljanin.

Konstatovao je da je kod naroda veliki strah i da se on oseća u vazduhu.

"Mi ćemo pokušati da u duhu mira, tolerancije i suživota nastavimo rad ove Skupštine dok se ne stvore drugačiji uslovi koji zavise od međunarodnih relevantnih faktora, a ne od nas", dodao je.

Na pitanje šta će prvo da uradi nov skupštinski saziv, Ugljanin je rekao da će sledeća sednica biti posvećena pitanju bezbednosti.

"Pozvaćemo komandira stanice da nam objasni kakva je trenutna situacija", naveo je on.

Rekao je i da nisu imali kontakte sa predstavnicima Srpske liste, ali da su otvoreni za razgovore.

"Kao što sam rekao, oni su bili domaćini ovde i treba da budu ovde. Kada će da se vrate ne zavisi od nas. Mi smo samo zamena za te delegate. Mesto izvršne vlasti, pa i zakonodavne, pripada srpskoj zajednici. Mi osećamo da smo ovde kao manjina, ali s obzirom na zakonske procedure, mi ćemo se u skladu sa tim zakonima boriti za interese svih zajednica, bez obzira na to da li su oni ovde ili ne", rekao je Ugljanin.

Nedžat Ugljanin je inače predstavnik Bošnjaka, a na prethodnim izborima bio je na listi Građanska inicijativa "Mitrovica", listi sastavljenoj od manjina koji žive u Severnoj Mitrovici.

#Nedžat Ugljanin

#Severna Mitrovica