AKTUELNO

Šef Delegacije EU Emanuele Žiofre izjavio je danas da se danonoćno radi na iznalaženju rešenja za situaciju na severu Kosova - da se barikade mirno uklone, a predstavnici Srba vrate u institucije, kao i na tome da se u dijalogu preuzete obaveze poštuju.

"Radimo danonoćno da nađemo rešenje za terenutnu krizu i uslove za mirno uklanjanje barikada, da se Srbi vrate u inisutucije, gde imaju važnu ulogu. Moramo da se vratimo agendi dijaloga jer je to jedini način da se nađe rešenje i odgovori na probleme građana'", rekao je Žiofre

Amabsador je naglasio da želi da bude jasan da svi dogovori postignuti u Dijalogu moraju biti brzo implementirani, uključujhi i ZSO.

Sve obaveze preuzete u dijalogu moraju da se ispune, EU će nastaviti da radi u tom pravcu, rekao je ambasador Žiofe novinarima u EU Info centru gde su Centar za evropske politike i Delegacija EU u Srbiji organizovale skup Od Češke do Švedske: Ka strateški jednoobraznoj Evropi.

Tim povodom rekao je da Švedska preuzimajućui šestomesečno predsedavanje EU od 1. janura što unosi novu energiju u proces i podsetio da se Evropa tokom 2022. godijne suočila sa teškim trenucima zbog agresije Rusije na Ukrajinu koja je promenila EU agendu.

"Morali smo da se prilagodimo, da reagujemo snažnije na brojne izazove. Uveren sam da tokom predsedavanja Švedske nastavljamo istim putem kojim je išla i Češka", rekao je on.

Žiofre je rekao da je "mnogo pirilika i izazova pred zemljama ZB", i posetio na korake koje su Severna Makedonija, Albanija i BiH napravile na tom putu, kao i na viznu liberalizaciju važnu za građane Kosova.

"Vreme je da se iskoriste prilke koje nudi EU bez obzira na izazove, rat, energetsku krizu, stanje ekonomije ..", rekao je Žiofre pred početak skupa na kojem su učestvovali Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije, Tomaš Kućta, ambasador Češke, Annika Ben David, ambasadorka Švedske i Srđan Majstorović, predstavnik CEP-a.

#Emanuele Žiofre