AKTUELNO

Gradski menadžer prokomentarisao je napade koje na gradsku vlast i njene projekte u prestonici vrše predstavnici opozicije.

Gradski menadžer Goran Vesić, gostujuči u emisiji Pravac Televizije Pink, prokomentarisao je najavu člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića o priznavanju nezavisnosti Kosova i Metohije kao izjavu koja je, ili data neoprezno ili je deo politikanstva.

- U svakom slučaju, ova izjava nije dobra ni za BiH, ni za Srbiju, ni za ceo region – rekao je Vesić, dodajući da Srbija od 2012. pokazuje da je faktor stabilnosti na Balkanu, što nekima ne odgovara u ostvarenju interesa.

Foto: TvPink Printscreen

Srbija, sem otvorenog kosovskog pitanja, nema problema u saradnji sa komšijama.

- Sećate li se odnosa sa CG kada je Tadić bio na vlasti? Srbija danas štiti svoje interese, vodi svoju politiku i poštuje druge države – rekao je Vesić

Slučaj “asfaltiranja” Skadarlije

Danas je počelo postavljanje kaldrme u Skadarskoj ulicu, na delu koji je već pripremljen za te radove. Kamen je po otpočinjanju radova očišćen, opran i pripremljen za postavljanje, a taj posao se radi uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda i uz konzervatorski nadzor.

Kako je za Pink istakao Goran Vesić, Skadarlija je, pored Kalemegdana i Hrama Svetog Save, najpoznatija turistička destinacija u Beogradu, te nije čudno što je doneta odluka o rekonstrukciji.

- Zamenjena je potpuno infrastruktura, uradili smo podlogu od krupnog, pa od sitnog kamena, uradili smo 15 centimetara asfalta, a zatim ide podloga na koju se stavlja kaldrma. Za one koji ne znaju, to se tako radi, kako se kamen ne bi deformisao, a on je važan za očuvanje identiteta Skadarlije – rekao je gradski menadžer.

Kako je istakao, gradska vlast došla je u situaciju da mora da se pravda i za stvari koje se rade po pravilima i koje bi Beogradu donele samo dobro.

- Krenemo od plemenite ideje, a onda počnu napadi. Inače, sa Skadarlijom je sve počelo pre osam dana kada je Vuk Jeremić pokrenuo priču o uklanjanju kaldrme i asfaltiranju Skadarlije. Zatim je nakon nekoliko dana usledila potpuna histerija na društvenim mrežama, a koju su pre svega započeli ljudi okupljeni oko “Njuz neta”, na čelu sa Viktorom Markovićem, koji je is am priznao da zna da se u Skadarliji postavlja podloga, ali da samo širi mržnju prema Aleksandru Vučiću – rekao je Vesić.

Slučaj "makete" Beograda na vodi

Foto: TvPink Printscreen

Mnogi su govorili da će najveći projekat u prestonici Beograd na vodi ostati samo na nivou predstavljene makete koja nikada neće biti realizovana. Kako je rekao gradski menadžer, napadi zlih jezika počeli su još od vremena kada je Beograd na vodi bio samo ideja.

- Pričali su da se neće maći dalje od makete. Kada smo počeli da gradimo pričali su da tone. Kada je dobio prve obrise rekli su da neće biti novca da se završi. Napadi ne prestaju i šta god da se uradi, neko će izmisliti razlog i reći da ne valja – rekao je gradski menadžer.

On je podsetio da je na mestu gde se danas nalazi najveće gradilište u Beogradu, bilo više od sto hektara vagona i mnogo neiskorišćene zemlje.

- Samo da smo to očistili trebalo je da neko kaže “bravo, odradili ste odličan posao”, a kamoli što smo na tom mestu započeli najveći projekat za grad i uradili sve ovo. Oni koji danas napadaju nisu mogli da nađu investitore koji bi uložili jedan evro. Sada kada smo mi uspeli da te investiture koji će ulagati dovedemo, ne valja im Beograd na vodi – kaže Vesić.

Mesto gde se gradi Beograd na vodi nekada:

Foto: TvPink Printscreen

Foto: TvPink Printscreen

Mesto gde se gradi Beograd na vodi sad:

Foto: TvPink Printscreen

Beograd se spušta na reke

Grad Beograd ima 200 kilometara obala, istakao je gradski menadžer za Pink.

- Umesto da koristimo reku i obalu, mi smo bežali ka periferiji. U slučaju širenja grada ka obodima moraju da se grade novi putevi i cela infrastruktura. Zato smo mi promenili pravac - svi naši projekti su sada na rekama. Beograd na vodi pokrenuo je brojne davno zamišljene projekte kao što je to Prokop - projekat koji je bio zaboravljen, a koji je krucijalan za funkcionisanje grada. Izmeštanje autobuske stanice planirano je još pre 20 godina, a mi ga danas sprovodimo u delo. Izgradićemo tunel Sava-Dunav i tako dalje – rekao je Vesić.

Kako je istakao, najvažnije što je Beograd na vodi doneo stavljanje prestonice Srbije na investicionu mapu sveta.

Turizam, investicije = nova radna mesta, punjenje budžeta

- Mi smo grad koji živi od turizma i svake godine se broj turista koji posete Beograd udvostručuje – rekao je Vesić, dodajući da je zato važan izgled grada i investiranje u hotele.

Kako je istakao, ove godine je posao našlo 66.000 Beograđana i uglavnom su se zaposlili u uslužnim poslovima i IT industriji.

- Beograd postaje značajna turistička destinacija, a tome je doprinela i Er Sbija. JAT je bio pred bankrotom, ali smo uspeli da nađemo formulu za razvoj srpske avio-kompanije. Er Srbija danas generiše drugu vrstu prihoda, a to su pre svega prihodi iz turizma jer dobra avio-kompanija znači i više turista – rekao je Vesić.

Nove investicije, kako je istakao, znače nova radna mesta za građane, a samim tim punjenje budžeta.

Nema ništa od povećanja poreza

Komentarišući izjavu lidera PSG Saše Jankovića da će u Beogradu biti povećan porez, Vesić ističe da će građani prestonice 2018. godine platiti isti porez kao i u 2017.

- Grad Beograd neće iskoristiti mogućnost koji mu daje zakon i neće podići poreze. Porez će, dakle, biti isti kao i ove godine to vam garantujem – rekao je Vesić.

Fontana – projekat bivših koji ga sada napadaju

Fontana na Slaviji osmišljena je dok je na vlasti u gradu bio Dragan Đilas, a koji danas nema ni reč hvale za realizaciju projekta.

- Za razliku od njega uspeli smo da projekat sprovedemo u delo, s tim što je vrednost njihovog projekta bila 4,5 miliona evra, a našeg 1,2 miliona evra. Naravno, kao i za sve ostalo što je dobro u ovom gradu, usledila je hajka, na čijem čelu je bio i Balša Bojović, koji je predstavljao fontanu zajendo sa Đilasom – rekao je gradski menadžer.

Foto: TvPink Printscreen

Rekonstruisani Trg Slavija biće pušten u četvrtak.

- Za fontanu je tim kompozitora, sad pred novogodišnje praznike, pripremio i novogodišnji muzički program. Slapovi će formirati oblik jelke, fontana ima grejače, a kada je vetar jak, nivo vode se smanjuje, jer nekoliko stotina kubika mora da se iskontroliše. Ova Fontana je jedna od najmodernijih u Evropi – naglasio je Vesić.

#Goran Vesić

#Porez

#Trg Slavija

'