AKTUELNO

Najava bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da će priznati nezavisnost Kosova i Metohije izazvala je buru ne samo u Srbiji, već i u čitavom regionu. Politički vrh Srbije osudio je ovakvu nepromišljenu izjavu Izetbegovića i ocenio je kao opasnu provokaciju.

Željko Cvijanović prvi čovek Novog Standarda smatra da je izjava Bakira Izetbegovića potpuno nepotrebna, te da je opšte poznat njegov stav o Kosovu, ali i to da je nemoguće da se ideja "pogura".

- Provokativna je namera ove izjave, ali je pitanje za čiji je račun rekao to što je rekao, odnosno kome bi muslimansko Sarajevo moglo da bude najbolji adut u ovom pritisku. Mislim da je odgovor SAD - rekao je Cvijanović.

Foto: TV Pink

Zoran Milivojević, karijerni diplomata, istakao je da je "stvar ozbiljna".

- Izjava koja dolazi sa ove adrese pokazuje da se pitanje KiM ubrzava. Izjava nije slučajna i kosovsko pitanje postaće pitanje broj jedan u regionu - rekao je Milivojević za Pink.

Kako je dodao, više ga brine izjava oko Raške oblasti, jer je pitanje Kosova "već dežurna tema i ništa novo".

Foto: TV Pink

- Raška oblast je direktno mešanje u unutrašnje poslove Srbije i nadovezuje se na izjavu Sulejmana Ugljanina. Izetbegović indirektno podržava njegov stav i u tome vidim opasniju priču i zalaganje da se raška oblast priključi BiH - rekao je Milivojević.

Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam, rekao je za TV Pink da izjava Bakira Izetbegovića pokazuje pravog njega i njegovu radikalnu islamističku politiku.

Foto: TV Pink

On nije ni svestan vlastite političke nemoći i verovatno je nagovoren od strane Amerike da destabilizuje Srbiju, a s druge strane izjavom je hteo da pokaže da se ne dodvorava Redžepu Tajipu Erdoganu, već SAD i šalje poruku da ga agenda turskog predsednika ni ne zanima puno. U celoj priči je dobra vest da je on sam u svemu tome i maše praznom puškom. U delo ne može sprovesti ništa što je zamislio i ne može prouzrokovati rat, jer nijedan bošnjak na to ne bi pristao. Ako analizirate stanje, videćete da je Izetbegović svoje partnere, ne samo oterao od sebe, već ih i hapsio, tako da ih on i nema - rekao je Galijašević za Pink.

Republika Srpska, kako je rekao, spremna je na ove politike i dočekala je njegovu izjavu potpuno spremno.

- U Banjaluci niko nema iluzija o politici Bakira Izetbegovića i svesni su da sa njim nema saradnje. To i jeste dobra vest - sada je kristalno jasno ko je i kakav Bakir Izetbegović - rekao je Galijašević.

Cvijanović je istakao da politika Aleksandra Vučića radi na pacifikovanju muslimanskog i srpskog stanovništva na Balkanu, ali da uvek postoji destabilizujući faktor koji je zastupljeniji kod bošnjaka.

Foto: TV Pink

- Dolazak Erdogana u Beograd i njegova poseta Raškoj poslala je poruku da Srbi i muslimani treba da budu braća. Očekivali smo da će Izetbegović da prihvati ovaj stav turskog predsednika i da će biti bliži njemu nego Americi. Ipak izgleda da BiH nije turski, već američki amanet - rekao je Cvijanović za Pink.

#Bakir Izetbegović

#Dževad Galijašević

#Kosovo

#Zoran Milivojević

#Željko Cvijanović

'