AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas na radnom ručku Dereka Šolea, specijalnog savetnika u Stejt departmentu, sa kojim je razgovarao o situaciji na Кosovu i Metohiji, energetskoj bezbednosti, regionalnom ekonomskom povezivanju i ulozi Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu, kao i o nastavku dijaloga pod okriljem EU u cilju normalizacije odnosa sa Prištinom.

Predsednik Vučić je upoznao specijalnog savetnika Šolea sa razvojem događaja na Кosovu i Metohiji, istakavši da Srbija, kao i uvek do sada, ozbiljno i odgovorno pristupa svakoj novoj eskalaciji do koje dolazi usled jednostranih poteza privremenih institucija u Prištini, kao i da ostaje posvećena politici mira, stabilnosti, dijaloga i konstruktivnog stava prema svim otvorenim pitanjima.

Predsednik je dodao da očekuje da SAD prepoznaju napore naše zemlje u ovom smislu, kao i da iskoriste svoj nesumnjivi uticaj i podstaknu Prištinu da ispuni preuzete obaveze u skladu sa prihvaćenim i potpisanim sporazumima, ali i na nastavak dijaloga u duhu iskrene i otvorene razmene predloga za rešavanje konkretnih izazova.

Specijalni savetnik Šole je naglasio da će Sjedinjene Države uvek podržati sve napore koji se ulažu u cilju održanja mira i stabilnosti, istakavši da se njegova zemlja zalaže za stavljanje u fokus agende prema kojoj strane u dijalogu treba da se usmere na razgovore o tzv. francusko-nemačkom predlogu za rešavanje krize na Кosovu i Metohiji, kao i na brzo formiranje Zajednice srpskih opština.

Predsednik Vučić i specijalni savetnik Šole razgovarali su i o energetskoj bezbednosti, inicijativama za regionalno povezivanje i jačanje saradnje između zemalja Zapadnog Balkana, kao i o neiskorišćenim potencijalima u razvoju bilateralne i ekonomske saradnje Srbije i SAD. Sagovornici su konstatovali da je intenziviranje ukupnih bilateralnih odnosa zajednički strateški interes obe zemlje, te da treba dodatno unaprediti napore obe strane ka još bržem i svestranijem jačanju saradnje u brojnim oblastima.

Predsednik je izrazio posebno zadovoljstvo zbog sve većeg interesovanja američkih kompanija za ulaganje i poslovanje u Srbiji, kao i zbog činjenice da je poslovna elita SAD prepoznala odlične investicione potencijale naše zemlje, kao i stabilno poslovno okruženje u kojem strane kompanije uspešno privređuju već dugi niz godina.

Sagovornici su se saglasili da je jedan od temelja daljeg jačanja sveobuhvatnog partnerstva između Srbije i Sjediljenih Država upravo čvrsto ekonomsko povezivanje i širenje poslovne saradnje u svim oblastima od obostranog interesa.

#Aleksandar Vučić

#Derek Šole