AKTUELNO

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević danas je, na sastanku sa ambasadorkom Rumunije u Beogradu Silvijom Davidoju, istakao zadovoljstvo zbog kontinuiteta dobrih odnosa dve zemlje.

Vučević je naglasio da Srbija izuzetno ceni to što je Rumunija, i pored ogromnih pritisaka, zadržala konzistentan stav o poštovanju teritorijanog integriteta naše zemlje, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

On je zahvalio rukovodstvu Rumunije na snažnoj podršci Srbiji u dostizanju punopravnog članstva u EU.

Vučević je istakao je da je regionalna saradnja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Vlade Srbije i naglasio da se sa Rumunijom ostvaruje veoma sadržajna saradnja kroz regionalne forume i inicijative, naročito u okviru Procesa saradnje ministara odbrane u Jugoistočnoj Evropi (SEDM).

Ministar odbrane naglasio je da je usaglašen i potpisan Plan bilateralne vojne saradnje sa Rumunijom za 2023. godinu, što će dodatno doprineti daljem jačanju saradnje na pomenutom polju.

Ambasadorka Davidoju uputila je čestitke ministru Vučeviću povodom postavljenja na dužnost ministra odbrane i naglasila da Rumunija preuzima predsedavanje u okviru Procesa saradnje ministara odbrane u Jugoistočnoj Evropi (SEDM), od avgusta ove godine, kao i da očekuje podršku naše zemlje, kroz aktivno učešće u realizaciji važnih projekata.

Ona je istakla da rumunska strana učestvuje u operacijama KFOR i ALTHEA, čime nastavlja da pruža podršku i vidljiv doprinos u regionu.

Ambasadorka Rumunije je izrazila očekivanje da će se saradnja u oblasti odbrane dodatno unaprediti u narednom periodu.

#Miloš Vučevič