AKTUELNO

Film "Oluja" opravdao je moja očekivanja, rekao je za Novo vikend jutro Jovane Jeremić, reditelj Dragoslav Bokan.

Nakon što je film „Dara iz Jasenovca“ uzdrmala ceo svet, stiglo nam je još jedno dragoceno filmsko ostvarenje o stradanju Srba na ovim prostorima. Film „Oluja“ govori o stradanju i proterivanju više od 250 hiljada Srba iz domova u Krajini, a film je ispričan kroz sudbine običnih ljudi.

Bokan je rekao da je zadovoljan fimom i kao reditelj i kao Srbin, dodaje da je imao opravdan strah pred ovakvom ozbiljnom temom.

- Ovo je prvi film koji se pravi na tu temu, prti se sneg, to je najteže – rekao je Bokan.

Foto: Pink.rs

Kako kaže, plašio se da neka eventualna neveština, koja se, na sreću, nije dogodila, ne poremeti ceo doživljaj.

Dodaje da od veštine rekonstruisanja zavisi naš kompletan utisak o samom događaju.

Kako kaže, zato je odgovornost ogromna. Kako dodaje, zato su se naši neprijatelji u regiji i Beogradu uskomešali, jer ne žele da se priča o stradanju srpskog naroda.

- Srpski narod je predodređen u novijoj epohi da bude krivac, a sada gledamo filmove koji direktno svedoče da smo mi bili žrtve, mi koji smo optuženi od velikog dela zapadnog sveta da smo bili dželati. Zato su ti filmovi toliko bitni – rekao je Bokan.
Kako kaže, oni obnavljaju sećanje na nešto što su neki pokušali da zaborave, ali i kako dodaje, oni se dirketno bore sa klevetom na račun srpskog naroda.

Foto: Pink.rs

- U ovom filmu je najbitniji bio izbor glumaca, i ima nekoliko uloga koje su veličanstveno odigrane. Mnogi glumci su uspeli da ugrade svoj talenat u ono što se na kraju pojavilo kao film, i to film koji objašljava šta se to desilo – rekao je Bokan.
Kako kaže, treba za njega zahvaliti i srpskoj državi, jer su ranije ti filmovi bili nemogući.

Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodina, rekao je da kada govorimo o filmovima, vidimo jedan pogled na svet stradanja srpskog naroda, dodaje da tu treba da uvrstimo i romane, umetnost, razne slike ali i različita dokumenta.

- Tek u toj jednoj sintezi dobijamo celokupnu sliku koja će dokumentovati sve ono što se dešavalo. Potrebno je raditi sve ovo što radi naša država u cilju prikazivanja onoga što se dešavalo – rekao je Kuzmanović.

Foto: Pink.rs

Kako kaže, u Americi je snimnjeno puno filmova o Vijetnamu, i tek je neki dobio Oskara ili neku nagradu, a mi smo, dodaje, samo snimili jedan i bili smo već u borbi za Oskara.

- Film „Oluja“ nisam još gledao, ali sam upoznat još od prošle godine kakvi su bili komentari pred početak snimanja. To je ispalo problematičnije za neke naše medije u Srbiji, nego za neke medije iz Zagreba – rekao je Kuzmanović.

Autor: