AKTUELNO

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa ambasadorom Federativne Republike Brazil u Republici Srbiji Žozeom Maurom da Fonseka Kosta Koutom.

Vučević je istakao da su odnosi dve zemlje stabilni i da postoje osnove za razvoj saradnje u mnogim oblastima od zajedničkog interesa. On je posebno istakao zahvalnost zbog principijelne podrške Brazila očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Ministar je naglasio da Srbija nastavlja da vodi balansiranu politiku odbrane i neprestano radi na unapređenju i daljem kvalitativnom razvoju odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa dugoročnim strateškim opredeljenjem Srbije da zadrži status vojno neutralne države.

Vučević je naglasio da Srbija odgovorno i primereno jača sopstvene odbrambene kapacitete, pri čemu najviše rukovodstvo naše države pruža maksimalnu podršku opremanju, modernizaciji i unapređenju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije.

On je istakao da, imajući u vidu da su bilateralni odnosi naše dve zemlje prijateljski i neopterećeni otvorenim pitanjima, postoje mogućnost i potreba razvoja saradnje u oblasti odbrane.

Ministarstvo odbrane, rekao je Vučević, opredeljeno je za intenziviranje vojnoekonomske saradnje sa Brazilom i ostaje otvoreno za svaki vid komunikacije u narednom periodu, u cilju identifikovanja konkretnih oblasti saradnje.

Ambasador Brazila zahvalio je na prijemu i istakao posvećenost daljem jačanju uzajamnog poverenja i veza između naših država.

On je naglasio da će Brazil nastaviti da pruža podršku Srbiji u nastojanju da se problem odnosa Beograda i Prištine reši u skladu sa odredbama međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija.

Ambasador je istakao da postoje mogućnosti daljeg unapređenja vojnoekonomske saradnje i ponovio poziv za učešće predstavnika Ministarstva odbrane na Međunarodnom sajmu odbrane i bezbednosti „LAAD 2023“.

#Brazil

#Miloš Vučevič