AKTUELNO

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa ambsadorom Kraljevine Holandije Jostom Reinćesom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i međuparlamentarnoj saradnji.

Dr Orlić je ocenio da je Holandija važan ekonomski partner i jedan od vodećih stranih investitora u Republici Srbiji. S tim u vezi, pozdravio je sve dosadašnje, ali i buduće investicije iz Holandije, ističući da je Srbija najbolja zemlja za ulaganja u ovom delu Evrope. Ambasador Reinćes potvrdio je rastući interes potencijalnih holandskih investitora za ulaganja u Srbiju, s obzirom na povoljan poslovni ambijent i izuzetne uslove koje naša zemlja pruža.

Foto: Narodna skupština, kabinet predsednika

Sagovornici su tokom sastanka konstatovali da potencijali za saradnju postoje u brojnim oblastima od zajedničkog interesa, prvenstveno kada je reč o turizmu i IT sektoru. Naglašena je spremnost za povezivanje dva parlamenata, kako kroz razmenu poseta na svim nivoima, tako i kroz aktivnosti Poslaničke grupe prijateljstva sa Kraljevinom Holandijom i radnih tela u NS RS. Dr Orlić je najavio da se narednih dana u NS RS očekuje rasprava o zakonskim aktima koji se odnose na pravosuđe, a kojima se kompletira reforma u ovoj oblasti započeta promenom Ustava prošle godine, što je ambasador Reinćes pozdravio. „Obavili ste veliki i uspešan posao, i na tome čestitam“, poručio je ambasador.

Govoreći o situaciji u južnoj srpskoj pokrajini, predsednik NS RS je istakao da bezbednost srpskog naroda na KiM, poštovanje potpisanih sporazuma i neodložno formiranje ZSO za Srbiju ostaju ključna pitanja za koja punu podršku očekuje od svih. „Srbima na KiM se krše osnovna ljudska prava, prebijaju ih, hapse bez razloga i ijednog dokaza, uništavaju im se životi zbog „verbalnog delikta“, a najekstremniji primer nasilja je ranjavanje srpske dece na Badnje veče. Aljbin Kurti generiše krize iz dana u dan i, uprkos ovakvim nemogućim uslovima, nastavljamo da vodimo ozbiljnu i odgovornu politiku - politiku koju u našoj zemlji predvodi predsednik Aleksandar Vučić, a koju vode i Narodna skupština Republike Srbije i Vlada Srbije“, poručio je dr Orlić.

Foto: Narodna skupština, kabinet predsednika

Ambasador Reinćes je izrazio žaljenje zbog ranjavanja srpskih dečaka na Badnje veče, kao i nadu da će dijalog Beograda i Prištine rezultirati implementacijom do sada postignutih dogovora, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština.

Autor: