AKTUELNO

Nakon usvajanja "Izveštaja o pregovaračkom procesu sa institucijama privremene samouprave u Prištini, od 1. septembra 2022. do 15. januara 2023" i sramnog ponašanja dela opozicije u Skupštini, podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pružili su Srbi iz celog regiona.

Podrška iz Republike Srpske i Federacije BIH

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić uputila je poruku podrške predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za sve napore koje Vučić ulaže da sačuva mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji.

"Mi Srbi u Federaciji BiH, u Krajini, razumemo položaj naše braće na Kosovu i Metohiji. Delimo sličnu sudbinu. Proterivani i stradali, ali smo uvek ostajali i vraćali se na svoja vekovna ognjišta", rekla je Runićeva.

Ona je poručila da će se Srbi boriti za Krajinu, za Kosovo, za svaki pedalj svoje zemlje.

"Mi ovde nismo od juče, već od pamtiveka, kao i naša braća na Kosovu i Metohiji. Naše svetinje svedoče o našem postojanju ma koliko drugi želeli da nije tako", naglasila je Runićeva.

Runićeva je istakla da Srbi u Federaciji BiH nisu sami od kada je Aleksandar Vučić predsednik Srbije.

"Veliku podršku, pomoć i sigurnost imamo od Srbije i predsednika Vučića kome smo neizmerno zahvalni. Mi znamo da jaka Srbija koju danas vodi predsednik je garant i našeg opstanka i ostanka, kako nas Srba u Krajini tako i naše braće na Kosmetu", poručila je Runićeva.

- Opština Bosansko Grahovo pruža punu podršku predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću na zalaganju i pomoci Srbima u Federaciji BiH, na pomoći koju je do sada uputio našoj zajednici u Grahovu i na naporima koje čini da u trenutnom stanju međunarodnih odnosa da sačuva Republiku Srbiju i svoj narod i da ostanu samostalni i nezavisni u svom odlučivanju - istakao je Uroš Đuran, načelnik opštine Bosansko Grahovo. 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Milka Ivanković, načelnica opštine Istočni Drvar

Međunarodni sporazum poput Dejtonskog je projeratnu opštinu Drvar pocepao na tri dela, ali mi i danas živimo kao da granica nema, trudimo se pomoći i razumeti jedni druge.

Srbi u Drvaru oslonjeni su na Istočni Drvar u Republici Srpskoj i na Srbiju koja sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu nesebično pomaže Srbe u Federaciji na čemu smo im neizmerno zahvalni.

Puna podrška predsedniku u nastojanjima da sačuva mir i stabilnost i ekonomski jaku Srbiju koja će nastaviti pomagati i podržavati Srbe ma gde da žive.

Podrška iz Crne Gore - Srpski nacionalni savet

Konferencija krovnih srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona Rumunije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine, Albanije i Crne Gore, sa sedištem u Podgorici pruža bezrezervnu podršku rukovodstvu Republike Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem i srpskom narodu na Kosovu i Metohiji da ostanu dosledni u odbrani interesa srpskog naroda i suvereniteta Republike Srbije u skladu sa važećim Ustavom.

Zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije pokazalo je odlučnost i veliku podršku narodnih predstavnika naporima rukovodstva i vlade Republike Srbije za iznalaženje najboljeg mogućeg rešenja za izuzetno složene probleme koji se postavljaju pred Srbijom i njenim rukovodstvom.

Srpski narod u Crnoj Gori jedinstven je u želji za nereskidivom povezanošću sa svojim sunarodnicima u Republici Srbiji i Republici Srpskoj sa kojima nas u ovom trenutku dele veštački postavljene granice između jednog naroda, koje kada su u pitanju jedinstvena kultura, srpska tradicija i očuvanje identiteta ne prihvata.

 Zahvaljujući brizi Vlade Republike Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića za nas Srbe u Crnoj Gori došli su bolji dani. Uz pomoć srpskih državnih institucija izgrađene su i opremljene Srpske kuće u Podgorici, Pljevljima i Beranama a briga za naš opstanak u ravnopravnim uslovima sa drugim nacionalnim zajednicama svakog dana je sve veća. Stoga se najiskrenije zahvaljujemo Vladi Republike Srbije na izuzetnoj podršci i razumevanju.

Podrška za Vučića i Srbiju od Zajedničkog veća opština i Srpskog narodnog vijeća iz Hrvatske

U ovim teškim istorijskim okolnostima u kojima se nalazi Republika Srbija, srpski narod na Kosovu i Metohiji, kao i celi srpski narod na svojim istorijskim i novim prostorima življenja želimo da iskažemo podršku Predsedniku, Vladi i Narodnoj skupštini Republike Srbije u očuvanju mira, obezbeđivanju prava i statusa srpskog naroda na KiM, jačanju njenog ekonomskog prosperiteta, međunarodnog položaja i evropske perspektive.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Potpuno smo svesni težine odluka koje su pred Narodnom Skupštinom, Vladom i naročito pred Predsednikom. Iskustvo koje smo kao narod i njegovi predstavnici sami stekli u proteklih više od tri decenije govori nam da trebamo iskoračiti iz sadašnjeg istorijskog vrtloga koji nas vuče od lošeg prema gorem.

Znamo da je za sve ono za što se još treba izboriti i ono o čemu se treba odlučiti u prvom redu potreban najširi konsenzus u samoj Republici Srbiji. Stalo nam je, međutim, da izrazimo svoju podršku svima koji u tome već sudeluju ili će sudelovati omogućavajući na taj način da se Predsjednik, Vlada i Narodna skupština izbore za najbolje moguće i donesu najbolje moguće odluke.

Podrška od Srba iz Severne Makedonije

Glas Srba iz Makedonije na predsedničkim izborima, od Đevđelije do Kumanova i Ohrida, vardarske doline i Skoplja  jeste bio nedvosmisleni glas podrške predsedniku Vučiću i politici mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja, Glas za SRBIJU, a ne glas za njenu destabilizaciju. Za jedinstvo, srpskog naroda, a protiv svakog razdora i srpskog nejedinstva! Mi iz regiona najbolje znamo šta znači jedinstvo i stabilnost Srbije, nasuprot njenoj destabilizaciji i naučili smo i znamo u čijem je interesu politička i ekonomska destabilizacija Srbije. Svakako ne našem.

Zato u ime Srba Makedonije stop manipulacijama sa ciljem destabilizovanja Srbije, a u isto vreme puna podrška državnim institucijama Srbije, predsedniku Vučiću, srpskoj vojsci, našoj Crkvi i njenom patrijarhu u naporima da sačuvaju mir stabilnost i ekonomski napredak Srbije. Naša je ocena da su jedinstvo srpskog naroda i stabilnost Srbije jedini realni način delotvornog pokazivanja patriotizma. Živela Srbija! – izjavio je Ivan Stoilković.

Dopis Saveza Srba Slovenije

Mi Srbi u Sloveniji pomno pratimo poslednja dešavanja u našoj otadžbini Srbiji, a koja se tiču KiM. Nakon poslednje sednice Skupštine Srbije na kojoj je predsednik R. Srbije Aleksandar Vučić predočio izveštaj o pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini, pružamo punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Politika mira koju državno rukovodstvo na čelu sa predsednikom Vučićem sprovodi predstavlja primer odličnog državničkog odnosa prema najvažnijim nacionalnim pitanjima, a Kosovsko pitanje sasvim sigurno to i jeste.

Za nas Srbe iz Slovenije predstavlja i ponos budući da takva politika čuva mir u čitavom regionu. Danas smo ponosni što smo deo naroda čija otadżbina insistira i čuva mir.Istovremeno, napominjemo da smo jako razočarani divljačkim pristupom opozicionih poslanika koji su ovo izuzetno važno pitanje pokušali da zloupotrebe u cilju dobijanja jeftinog političkog benefita čime su naneli ogromnu štetu pre svega Srbima koji žive na KiM. Slike divljanja, neprimerenih parola, uvreda na račun najviših državnih činioca u Srbiji, a koje su nam opozicioni poslanici priredili negativno utiču i na položaj Srba iz regiona, a sasvim sigurno i na položaj nas Srba iz Slovenije i to dok ulažemo ogromne napore kako bi očuvali naš nacionalni identitet i izborili se za naša kolektivna prava.

Na našu veliku žalost, te ružne slike divljanja i nasilja zauzele su medijski prostor u Sloveniji i o Srbima poslale negativnu sliku našim sugrađanima slovencima. Upravo takvi medijski izveštaji, a samim time i takvi postupci opozicije u Srbiji, poništavaju ogromne napore koje su tokom proteklih decenija ulagali Srbi i srpska društva u Sloveniji, kako bi oćuvali srpsku tradiciju i kulturu, ali i izborili se za svoja kolektivna prava.

Istovremeno, najoštrije demantujemo i odbacujemo navode opozicionih poslanika da smo pružili podršku opoziciji. Istine radi, primećujemo da opozicija ni jedan predlog koji bi položaj Srba na KiM poboljšao nije dala, pa nam nije potpuno ni jasno šta smo i mogli da podržimo. Posebno čudi činjenica da navodi o našoj podršci dolaze i od Milice Đurđević Stamenkovski koja je i predsednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije te koja bi svojim delovanjem morala da pomogne naš položaj u Sloveniji, a ne upravo suprotno.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na kraju, uprkos neprimerenim postupcima opozicije u srpskom Parlamentu čime je pokušano razbijanje jedinstva, ponosno ističemo da su sva srpska društva, članice Saveza Srba Slovenije jedinstveni u podršci politici mira koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Predsedniče, Vas molimo da istrajete u ovoj teškoj borbi i znajte, Vaši Srbi iz Ljubljane, Kopra, Postojne, Lendave, Maribora, Celja i brojnih drugih mesta su uz Vas! Nema predaje, živela Srbija.

Podrška Srba iz Mađarske

U vremenu teških političkih i istorijskih realnosti mudro rukovođenje Srbijom njenog predsednika Aleksandra Vučića dovelo je do istorijski dobrih odnosa Srbije i Mađarske što se u mnogome odrazilo i na život naše zajednice ovde.

Pred nama je vreme teškog iskušenja ali sam ubeđen i verujem da će Aleksandar Vučić velikim iskustvom i mudrim rezonovanjem postupiti u interesu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao što je to i do sada uvek činio.

Veličina i snaga jednog državnika ogleda se u njegovoj grčevitoj borbi za interese srpskog naroda, a predsednik Aleksandar Vučić je to pokazao svaki put.

Srbi u Mađarskoj daju podršku politici koju vodi Aleksandar Vučić, jer je to politika koja zastupa interese ne samo građana Srbije, nego i svih Srba, ma gde oni živeli.

Ljubomir Aleksov, predstavnik Srba u Parlamentu Mađarske

Podrška iz Rumunije

Savez Srba u Rumuniji, krovna organizacija Srba, izražava odlučnu i bezuslovnu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u plemenitoj misiji očuvanja srpskih nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji.

Više nego ikada neophodno nam je jedinstvo i stabilnost, a sve u službi Srbije, države i svih Srba, ma gde oni žive. Postizanjem rešenja koje će garantovati opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji, očuvanje mira i stabilnosti, branite najveći nacionalni interes, branite kuću iz koje smo svi potekli - branite naše Kosovo i Metohiju.

Kosovo i Metohija se danas brane odlučnošću, odgovornošću i hrabrošću, odlučnošću da se sačuvaju naši koreni i identitet, odgovornošću da se sačuva naš narod na Kosovu i Metohiji i hrabrošću da se istina kaže svima!

Predsednik Saveza Srba u Rumuniji Ognjan Krstić

#Aleksandar Vučić

#Podrška

#Srbija

#region