AKTUELNO

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović obišla je danas domaćinstvo porodice Stevanović u Lebanu, koje je uz podršku države postavilo solarni panel kojim će proizvoditi električnu energiju za sopstvene potrebe.

Snaga ove elektrane je šest kW, a ukupna vrednost investicije je 990.000 dinara. Ministarstvo, odnosno Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, i Opština Lebane zajedno su obezbedili 420.000 dinara, od čega je 70 odsto obezbedila Uprava, jer je reč o manje razvijenoj opštini.

Kad se završi postavljanje panela, solarna elektrana se u kratkom roku priključuje na mrežu i domaćinstvo postaje kupac-proizvođač, rekla je Đedović, koja je posetila Lebane u okviru obeležavanja 100 dana rade Vlade Srbije.

Foto: Tanjug/EMILIJA JOVANOVIĆ


U opštini Lebane u 22 domaćinstva biće zamenjena stolarija, a pet će ugraditi solarne panele, za šta će država i opština dati blizu pet miliona dinara subvencija.

Solarni potencijal Srbije, posebno na jugu, značajno je veći od potencijala, na primer, Nemačke, ali je daleko manje iskorišćen za gradnju solarnih elektrana.

-Želimo da to promenimo i da pokažemo da je ulaganje u solarne panele vrlo isplativo i ekonomično, a uz to doprinosi i većoj energetskoj efikasnosti-rekla je
Đedović.

Ministarka je dodala da domaćinstvo koje je kupac-proizvođač energije iz solarnih panela ostvaruje uštedu od 30-40 odsto na računu. Uz korišćenje subvencija koje pokrivaju do 50 odsto troškova investicije, građani ovu investiciju mogu da otplate za četiri do pet godina.

Foto: Tanjug/EMILIJA JOVANOVIĆ

Procedura za dobijanje subvencija za postavljanje solarnih panela je uređena tako da bude što efikasnija za građane, pa od momenta raspisivanja javnog poziva za građane do potpisivanja ugovora i određivanja termina za izvođenje radova, u proseku prođe mesec do mesec i po dana, navela je ministarka.

U prethodnom periodu Ministarstvo je radilo sa drugim institucijama da se smanje poreska opterećenja i naknade koje plaćaju kupci-proizvođači, što će doprineti dodatnom smanjenju računa za električnu energiju kupaca-proizvođača.

-U prvih 100 dana Vlade broj kupaca-proizvođača povećan je za 90 odsto i sada ih ima skoro 900, od kojih su više od 700 domaćinstva, a ukupna instalisana snaga solarnih elektrana koje su postavili je 11 MW. Kroz nove izmene zakona radimo na tome da unapredimo položaj kupaca-proizvođača tako da podstaknemo građane da sami proizvode zelenu električnu- rekla je Đedović.

Foto: Tanjug/EMILIJA JOVANOVIĆ

Ministarka je podsetila da su do sada realizovana tri javna poziva za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova i obezbeđene subvencije za oko 20.000 domaćinstava.

Za naredni period, obezbeđena su sredstva u iznosu od oko 70 miliona evra. Javni poziv će biti raspisan u drugoj polovini 2023. godine, očekuje se da će sa raspoloživim sredstvima moći da se obezbede subvencije za više od 50.000 domaćinstava u Srbiji.

Takođe, za naredne javne pozive razmatraju se mogućnosti i mehanizmi da se sa većim iznosom subvencija podrže socijalno ugrožene kategorije stanovništva, rekla je Đedović.

Autor: