AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje otvaranju Međunarodnog sajma naoružanja IDEX, na kojem učestvuju i predstavnici namenske industrije Republike Srbije.

Predsednik je rekao da planira da obiđe veliki broj štandova i danas i sutra dodavši da naša zemlja ima ovde nekoliko štandova - državni ali i nekoliko privatnih proizvođača.

Predsednik je prilikom obilaska Sajma obišao i štand na kojem je svoje proizvode prikazao i PR-DC.

Željko Mitrović, koji je osnivač, ali i konstruktor i idejni tvorac ovih proizvoda, pokazao je predsedniku šta su izložili.

- Usavršili smo automatizaciju i mehanizam drona koji nosi mine. Precizno je sa laserskim merenjem i kamerama koje su zapravo digitalni nišani - rekao je Mitrović.

Kako kaže, razvili su i savršen daljinski koji zadovoljava sve vojne standarde i na kome se sve vidi.

Foto: TV Pink Printscreen

- Računa i prepreke, vetar i sve okolnosti koje se nalaze u tom trenutku na terenu - rekao je Mitrović.

On je rekao da se ubrzo očekuje pozitivan rezultat sa ispitivanja.

Mitrović je rekao da je sada trenutno kapacitet 600 godišnje.

Mitrović je rekao da su posebno ponosni na kamikaze. Dodaje da vojnik ne mora da nosi mine, a na nekih 10 km bi trebalo da pogodi vrlo precizno. Dodaju da može da se vozi i GPS-om i manuelno.

- Mi smo malopre imali sastanak sa najvećom firmom iz Emirata i sutra dolaze da potpišemo dogovor - rekao je Mitrović.

Predsednik je bio zadovoljan onim što je video i poručio:

- Čestitam vam na ovome, srećan sam da je naša pamet ovo proizvela. Jako sam zadovoljan minama koje ste napravili. Uvek sam mislio da se igraš tim igračkama - rekao je Vučić konstruktoru i idejnom tvorcu Željku Mitroviću.

Predsednik je rekao da će se ići sa velikim razvojem i krenula je opšta trka sa naoružavanjem.

- Bitno je da ne radimo po starom sistemu. Mi ćemo kao država Srbija da platimo 300 miliona evra za naoružanje i pri tome dajemo još 90 miliona evra da se odobri finansijski plan za ovu godinu –  istakao je Vučić.

– Pozivam mladiće i devojke da se prijave, osnovna plata 220. 000 dinara, što znači primaće više od 2. 000 evra sigurno. Momci i devojke, dobrodošli u svoju vojsku. Moraćemo da dignemo na 3 odsto, jer očigledno ko nema jaku vojsku, biće napadnut. Imate problema, ne možete da uvezete pola materijala i sve to mora mnogo brže. Moraju da podignu kapacitete u Kuršumliji. Mi uzimamo nekvalifikovane radnike da bis,o ih obučili. Makar još povećavali plate, moramo da obezbedimo. Došli smo i da pazarimo nešto, da kupimo – ističe Vučić i dodaje da je sve to velika stvar.

– Radimo i na "Aleksandru", novo oruđe, koje će imati još brže ispaljivanje. Videli ste i Tamnavu. Sada kupujemo 109 "miloša", 39 "lazara", radimo 12 gvozdika, radimo na raketnoj artiljeriji... I sve to mora da bude u Vojsci Srbije do septembra 2024. godine. Plus ovih 90 miliona što kupujemo za našu vojsku, plus sad idemo da kupujemo od stranaca.Predsednik je upitao šta da radi ako ne kupuje naoružanje i da li bi svako to uradio da je na mestu predsednika, a kao odgovor je dobio da apsolutno radi sve kako treba.

– Vojska ide ogromnom brzinom napred. Naoružaćemo se i brinemo za finansijsku situaciju u Srbij, ne brinite. Srećan rad vam želim – zaključio je predsednik.

- Naša vojska mora biti jača, neuporedivo je snažnija nego pre ali mora biti jača, razgovarali smo s ministrom Malim i premijerkom Brnabić kako da izdvojimo novac a da nikog ne oštetimo i uložimo da povećamo znatno borbenu gotovost, to je veliki novac - rekao je Vučić naglasivši da ćemo od domaće industrije u 2024. kupiti 200 komada našeg teškog oruđa - miloše, haubice, ognjevi...

- I to će da košta 300 miliona evra po našim cenama od naših fabrika, a da kupujemo sa strane to bi bilo 600 miliona evra, pa ćemo dodati još 100 miliona, uložiti u našu namensku za robote, finu optiku, videćemo da li FAP može nešto da isprati... - dodao je predsednik rekavši da je VS zainteresovana za dronove koji nose 12 mina i ispuštaju ih tokom leta.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik je ocenio da u svetu vlada sveopšte ludilo i trka za naoružavanjem kakva se ne pamti u poslednjih 70 godina, čak ni uoči Drugog svetskog rata...

- Svet se besomučno naoružava, sve je otišlo dođavola... Svi kupuju, ne pitaju za cenu, Grci kupuju kao da je džabe... Čak i tzv. Kosovo će do kraja godine imati 100 oklopnjaka od para koje im daju njihovi NATO prijatelji - rekao je predsednik koji je obišao naš štand gde su mu predočeni svi noviteti iz naše ponude.

On je prethodno rekao da je jutros razgovarao s nekadašnjom ministarkom Anđelkom Atanasković koja je ponovo na čelu Prve petoletke koja treba da uradi izvesne modifikacije koje su tražili kupci iz Emirata.

Vučić: Nekad se smejali, a sad svi traže pasarse i našeg "malog miloša"

Predsednik je napomenuo da vlada veliko interesovanje za proizvode naše namenske industrije, pre svega "malog miloša", pa je predsednik podsetio da su mu se nekad svi smejali a sad evo svi traže da kupe. "Pa pobogu, poručite 5 puta više, daćemo vam pare" Predsednik se ljutnuo kad je na našem štandu razgovarao s čelnicima namenske industrije što na vreme nisu poručili odgovarajuće delove i repromaterijal za naša oruđa koja pre svega treba da se isporuče Vojsci Srbije, a potom i Kipru i drugim zemljama koje su zainteresovane. - Razumem predsedniče, ali rokovi su se produžili, što je bilo mesec i po sad je najmanje 6 meseci... Zato smo poručili duplo.. - Pa znali ste to, rekao sam vam, što niste poručili 5 puta više, mi ćemo da damo pare - rekao je predsednik vidno ljut.

O konkursu za Vojsku

Predsednik je rekao da ćemo imati snažniji deo jedinica, gde će biti mehanizovane četiri tenkovske i četiri jurišne jedinice.

- Ovo će biti združene taktičke borbene grupe. Sve će da spadaju u takozvane specijalne jedinice. Biće opremnjene i tenkovima i pancirima, i osposobljeni za antioklopna delovanja. Osnovna plata za te ljude će biti 220 hiljade dinara. Pozivam mlade momke da se prijave na konkurs, jer mislim da je veliki broj upita poslato još prvih dana, molim ljude da se što pre prijave, to će imati i žandarmerija u policiji - rekao je Vučić i dodaje:

Foto: TV Pink Printscreen

- Svako od njih će primati preko 250.000 dinara, sa dežurstvima i ostalim.

Kako kaže, moramo da imamo najbolju i najsnažniju vojsku, inače nas ništa sačuvati neće.

- Sad Krušik ima posla, nema ko neće da kupuje. Naše je da prodajemo - navodi predsednik.

Predsednik Vučić je u razgovoru sa srpskim proizvođačima apelovao na njih da kupe pet puta više materijala nego što ime je potrebno, jer se svet strahovito naoružava.

- Svi očekuju, a i ja, dodatni razvoj problema narednih dana, nedelja - kaže Vučić.

Kako kaže, idemo sa velikim razvojem, krenula je opšta trka sa naoružavanjem.

Foto: TV Pink Printscreen

- Bitno je da ne radimo po starom sistemu, već tržište određuje cene. Ogromna ulaganja ove godine. Snalazimo se. Krenuo je konkurs za specijalne jedinice, biće piramidalno postavljene. Kao temelje imaće teške jedinice. Ozbiljno ćemo da podignemo nivo borbene gotovosti, pozivam mladiće i devojke da se prijave. Dobro došli u svoju vojsku. Moraćemo da dignemo na tri posto ulaganja, kako stvari stoje. To smo mi primetili pre godinu dana, ali imate problema - ističe predsednik.

Vučić je rekao da moraju da podignu kapacitete u Kuršumliji.

- Tamo su najmarljiviji i najvredniji ljudi. Mi ćemo da se bavimo dronovima, došli smo nešto i da pazarimo  - rekao je Vučić.

- Nijednog trenutka nam neće biti veći javni drug...Sami smo, jedini koji ne pripadamo nijednom bloku. Kako da opstanemo? Ja sam noćas skoro da sam plakao, gledajući finansijske kalkulacije. Sve ovo ima smisla kao odvraćajući faktor, da nikada ne moramo da ratujemo. Moramo da razvijamo našu odbrambenu industriju - kaže Vučić.

Na poziv njegovog visočanstva šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, boraviti u Abu Dabiju od 19. do 22. februara. Tokom boravka u Abu Dabiju, predsednik Vučić sastaće se sa Njegovim visočanstvom šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom, predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata.