AKTUELNO

Na današnji dan 2002. godine predstavnici Srbije, Crne Gore, Jugoslavije i Evropske unije u Beogradu potpisali Sporazum o preuređenju odnosa Srbije i Crne Gore.

Inače, predstavnici Srbije, Crne Gore, Jugoslavije i Evropske unije potpisali su Sporazum o preuređenju odnosa Srbije i Crne Gore, poznat i kao Beogradski sporazum. Ovaj sporazum je imao za cilj da uspostavi novi politički okvir za odnose između Srbije i Crne Gore, koji su se do tada nalazili u okviru Jugoslavije.

Prema ovom sporazumu, Srbija i Crna Gora su ostale zajedno u državnoj zajednici, ali su dobile više nezavisnosti u odnosu na prethodni politički sistem. Uz to, uspostavljen je novi državni organ, Savet ministara, koji je imao vlasti da usmerava zajedničku politiku u nekim ključnim oblastima, kao što su spoljna politika i odbrana.

Beogradski sporazum je bio važan korak ka stabilizaciji političke situacije u Srbiji i Crnoj Gori nakon ratova i kriza 1990-ih godina. Međutim, ova državna zajednica nije dugo trajala, a 2006. godine Crna Gora je proglasila nezavisnost nakon referenduma održanog u maju te godine.

Foto: Pixabay.com

Potpisnici Sporazuma o preuređenju odnosa Srbije i Crne Gore, poznatijeg kao Beogradski sporazum, bili su predstavnici Srbije, Crne Gore, Jugoslavije i Evropske unije.

Za Srbiju su potpisali premijer Zoran Đinđić, za Crnu Goru su potpisali premijer Milo Đukanović i predsednik parlamenta Predrag Bulatović.

Za Jugoslaviju su potpisali predsednik Vojislav Koštunica i predsednik Savezne vlade Dragiša Pešić.

Za Evropsku uniju je potpisao visoki predstavnik za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Havijer Solana.

Autor: