AKTUELNO

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastruktrue Srbije Goran Vesić, koji boravi u zvaničnoj poseti Rimu, izjavio je Tanjugu da će danas sa članovima italijanske vlade razgovarati o mogućnosti ukidanja bilateralnih i tranzitnih dozvola između Srbije i Italije.

Ministar Vesić je uoči sastanka sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom saobraćaja i infrastrukture Italije Mateom Salvinijem, kao i članovima delegacije italijanske vlade, rekao da Srbija i Italija godišnje razmene oko 22.300 dozvola za naše i italijanske auto-prevoznike.

"Svaki dolazak srpskih auto-prevoznika u Italiju i italijanskih u Srbiju podrazumeva uzimanje posebnih dozvola i odlazak u ministarstvo, bez obizira da li je to Rim ili Beograd, i dodatnu proceduru koja apsolutno nije potrebna. Srbija već ima sa sedam zemalja Evropske unije slobodan režim bez ikakvih dozvola. I jedna od mojih prvih aktivnosti kada sam postao ministar jeste da uputim svim ministrima zemalja članica EU s kojim nemamo slobodan režim bez dozvola, da taj režim ukinemo", rekao je Vesić.

Naveo je da je ministar Mateo Salvini odmah odgovorio i pozvao na sastanak, tako da će glavna tema današnjeg razgovora biti procedura za ukidanje dozvola za tranzit.

Vesić smatra da će to biti veliki podstrek za srpske auto-prevoznike, jer će imati mogućnost da rade isto kao i svi koji se nalaze na prostoru Evropske unije.

Ministar Vesić kaže da se i u Beogradu danas održava sastanak Mešovite komisije između Nemačke i Srbije, na kojoj se takođe raspravlja o ukidanju dozvola.

Navodi da je i taj sastanak organizovan na osnovu pisma koje je poslao Vladi Nemačke.

Tema razgovora sa italijanskim ministrom saobraćaja i infrastrukture biće i ekonomska i privredna saradnja Srbije i Italije.

"Naša spoljnotrgovinska razmena prošle godine iznosila je 4,5 milijardi evra, ona je za oko 10,5 odsto veća nego 2021. i beleži konstantan rast. Italijani su u poslednjih 10 godina u Srbiju investirali oko milijardu evra. U Srbiji radi oko 1.200 italijanskih kompanija, one zapošljavaju 50.000 ljudi. Italija je svakako naš značajan partner", istakao je Vesić.

Naveo je da Srbija sa Italijom sarađuje u industrijama kao što su konfekcija i uvoz mašina.

"Ponudiću im da sarađujemo i kada je u pitanju IT industrija, tu imamo zaista dobra iskustva, a u Srbiji postoje uslovi da se takva saradnja i odvija. Pozvaću italijanske kompanije da učestvuju na međunarodnim tenderima, prvi takav tender će biti za prugu Beograd - Niš koju finansiramo zajedno sa Evropskom investicionom bankom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Evropskom unijom koja je dala grant veći od 600 miliona evra", rekao je ministar Vesić.

Vesić je istakao da se nada da će Srbija i Italija još dublje sarađivati, jer je reč o dve prijateljske zemlje.

Dodaje da je ministar Salvini posebno prijateljski nastrojen prema našoj zemlji i narodu i da je osudio bombardovanje Srbije 1999. godine.

Ministar gađevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navodi i da će se u Beogradu 21. marta održati Naučno-poslovni forum "Srbija - Italija", na kome će učestvovati oko 140 italijanskih kompanija, a posebno malih i srednjih preduzeća i da će forum biti idealna prilika da im se Srbija predstavi kao povoljno mesto za investicije.

Autor: