AKTUELNO

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa poslanicima Nacionalne skupštine Republike Francuske Frederikom Petijem i Marin Amle.

Kako je ocenio, bilateralni odnosi dve zemlje su tradicionalno bliski i u stalnom napretku, prvenstveno zahvaljujući intenzivnom političkom dijalogu na svim nivoima. Ukazao je na značaj istorijske, prve zvanične posete predsednika Senata Republike Francuske Žerara Laršea Beogradu, realizovane u novembru prošle godine, ocenjujući je kao snažan podstrek za dodatno intenziviranje parlamentarne saradnje.

Foto: Narodna skupština, kabinet predsednika

Sagovornici su istakli značaj brojnih kapitalnih
infrastrukturnih projekata koje Republika Srbija realizuje sa francuskim partnerima, konstatujući da ekonomska saradnja dve zemlje iz godine u godinu beleži rekordne rezultate.

Na sastanku je bilo reči i o evropskom putu Srbije.

Dr Orlić je ukazao na ostvareni napredak u praktično svim oblastima koje spadaju u vladavinu prava, kao i na usvajanje seta novih pravosudnih zakona, kojima se kompletira reforma u ovoj oblasti započeta promenom Ustava prošle godine.

„Poseban aspekt, kada je reč o našem evropskom putu, čini Poglavlje 35 koje se odnosi na dijalog Beograda i Prištine. Svesni smo da samo dijalog predstavlja način da se sačuva mir i stabilnost za sve koji ovde žive. Zato smo za dijalog nedvosmisleno opredeljeni, ali uz ispunjenje osnovnih preduslova – da se konačno, posle decenije čekanja, formira ZSO, da se za Srbe na KiM osigura bezbednost i da konačno prestane najbrutalnije i svakodnevno kršenje osnovnih ljudskih prava našeg naroda od strane Prištine i Aljbina Kurtija lično“, rekao je dr Orlić, dodajući da Beograd nastavlja da sprovodi državnu politiku mira, stabilnosti, ekonomskog i društvenog razvoja.

„Tu politiku u našoj zemlji predvodi predsednik Aleksandar Vučić, za nju je dobio mandat i ubedljivu podršku naroda, a jedinstveno iza nje stoje i NS RS, i Vlada Srbije. Jedinstveni i okupljeni oko te državne politike uspeli smo tokom prethodnih godina da ostvarimo istorijske rezultate u ekonomiji, infrastrukturi i drugi oblastima“, zaključio je dr Orlić.

Foto: Narodna skupština, kabinet predsednika

Poslanici Nacionalne skupštine Republike Francuske poručili su da, kada je reč o značaju formiranja ZSO i očuvanju bezbednosti Srba na KiM, u Evropskoj uniji danas postoji nedvosmislen konsenzus. Takođe, potvrdili su podršku evropskim integracijama Srbije i čitavog Zapadnog Balkana.

„Balkan je budućnost Evrope i Evropa je budućnost Balkana“, poručili su francuski poslanici, te iskoristili priliku da predsedniku Narodne skupštine čestitaju na obavljenom poslu u cilju ambiciozne reforme pravosuđa u Srbiji, čije sprovođenje ostaje od suštinskog značaja.

Autor: