AKTUELNO

Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost, rekao je za Novo vikend jutro Jovane Jeremić na TV PINK, da je Sombor bio 74 dana pod vazdušnom opasnošću, kao i da je tamo pala i prva žrtva NATO bombardovanja.

- To je psihoza i krah međunarodnog javnog prava i čitavog svetskog poretka i normalnog života. Na kraju 20. veka je srušen čitav sistem UN – rekao je Todorov.

Kako kaže, Orban je rekao da je bio plan da se uđe i kopnenim putem u Srbiju, ali da je on to sprečio. Dodaje da je ovo agresija i da će to zauvek ostati.

- Tužno je naime, da neki koji se danas nazivaju patriote u doktoratima su pisali da je to sve bila NATO intervencija. Međutim, to je za Srbiju agresija i zauvek će to biti – rekao je Todorov.

Foto: TV Pink Printscreen

Todorov je rekao da je Sombor sinoć bio prepun, dodaje da su ljudi tamo došli zato što sve ljude pogađa taj 24. mart 1999. Dodaje da je to naša savremena istorija koju smo svi mi osetili i istakao da je to naša nezaceljena rana.

- Srbija neće zaboraviti ni svoje žrtve niti cenu koju je platila. Napad je izvršen da bi se amputiralo Kosovo, a mi smo i danas za pregovaračkim stolom, od nas se traži da poštujemo ono što nije ni potpisano, a oni ne poštuju ni ono što jeste – rekao je Todorov.

Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije je rekao da taj osećaj beznađa, gde neprijatelja ne možeš ni da vidiš, koji ti baca bombe, susret sa smrću, za koju ne znate gde i kad vas vreba, bio primer jedne globalne nepravde koja je mogla da se desi.

Foto: TV Pink Printscreen

- Sećam se dima koji je išao jednog jutra iz Pančeva i ne znate gde će ruža vetrova da donese te otrove – rekao je Miletić.

Branko Radun, politički analitičar, rekao je da moramo da smo mi samo želeli da budemo svoji na svome i slobodni. Dodaje da je loše što su na Srbiju svalili odgovornost za bombardovanje.

- To je bio narativ posle 5. oktobra. Nije se smela pominjati čak ni Rezolucija 1244 – rekao je Radun.

Autor: