AKTUELNO

Verica Bradić sa svojim gostima i pratiocima na društvenim mrežama i večeras bira najvažniju objavu nedelje na društvenim mrežama.

Na pitanje ko će odneti pobedu, istok ili zapad, kao i na mnoga druga pitanja, u večerašnjem ''Hit tvitu'' voditeljke Verice Bradić, govore: Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu, izvršni direktor Saveta za strateške politike Nikola Lunić, analitičar Aleksandar Pavić i političar Dragan Petrović.

Foto: TV Pink Printscreen

PREDLOG BROJ JEDAN

U Kremlju su u utorak održani rusko-kineski pregovori i svečana večera. Tokom državne posete kineskog predsednika Rusiji, dvojica lidera neformalno su u ponedeljak razgovarala više od četiri i po sata, a u utorak je zvanični deo posete Si Đinpinga Kremlju trajao šest sati.

U zajedničkoj izjavi Moskve i Pekinga o produbljivanju odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje, objavljenoj na sajtu Kremlja, navodi se da Rusija i Kina apeluju na prekid svih koraka koji doprinose eskalaciji napetosti i odugovlačenju borbenih dejstava u Ukrajini.

Foto: Tanjug AP/Sergei Karpukhin

Pavić kaže da nije bila ideja da se pravi sporazum o slanju oružja, već objava celom svetu da je osovina nova koja se zalaže za multipolarni poredak nikad jača.

- Ovo je bila prva poseta u inostranstvu Si Đinpinga, od kada je na mandatu. Kina i Rusija nagoveštavaju nešto. Ja sam mogao na licu mesta mogao da osetim atmosferu. Nije bilo pretnji iz Moskve... Uvek imate pretnje, upozorenja, sankcije... Multipolarni svet treba da bude svet gde se poštuju druge kulture, države i ostalo... Ovo je partnerstvo bez granica - kaže on.

Pavić kaže da sve što je Vučić danas rekao jeste vest u svim svetskim medijima, i to je nešto što do sada nije bilo najavljeno.

- Kada je izaslanih Šredera rekao na konferenciji u SAD da su napali nas, i bombardovali Jugoslaviju, da bi se napravila greška iz 1945. godine, tada su izneti suludi planovi. Cilj, osnovni američki cilj je da se dostigne teritorijalno maksimalna ekspanzija, kao u vreme Rimskog carstva. Zbog toga su sve države koje nisu bile u NATo, morale biti. To se desilo 2004. godine, i to se sada radi. To Srbiji ne odgovara, jer zapadno te podele, mi bi bili osuđeni na usisavanje u neke vojne saveze i druge, koji su nam neprijateljske. To su države koje žele da unište, da nam otmu državu i vrednosti.

Foto: TV Pink Printscreen

Srbija bi bila osuđena na život u neprijateljskom lageru, dodao je Pavić.

- Opstanak Srbije je moguć samo u multipolarnom svetu - priča Pavić.

Jedan od uspeha Srbije u poslednje vreme, jeste učvršćivanje odnosa sa Mađarskom. Sijarto je juče rekao prilikom Orbanove posete Beogradu da je odnos dve zemlje neophodan, kako bi Mađarska održala svoju politiku.

- Nije stvar u tome da Srbija želi konfrontaciju sa Zapadom. Lično mislim da je Srbija bila najviše proamerička zemlja od svih bivših republika SFRJ. Ovde je najbolja volja prema Americi, a oni su te odnose pokvarili - rekao je Pavić.

Američka globalna politika je postala talac neokonzervativaca. ne odustaju od projekta jednopolarnog sveta i ne uvažavaju ničije interese, kaže on.

Obradović kaže da Kina potvrđuje svoju dominaciju, i ne želi da vodi Ruski rat.

- Plan za mir je spisak mišljenja. Ako se zalažete za mir, ona je 23. februara mogla da podrži dukument. Mislim d aje Kina propustila šansu da se izdigne iz ovog sukoba. U septembru kada je Si bio u kazakstanu, on je rekao da Kina podržava suverenitet, a njima preti haos od Rusije - rekao je Obradović.

Obradović navodi da je NATO nikad jači.

Foto: TV Pink Printscreen

- Jedino šta se raspada je istočni blok koji između sebe ne može da se dogovori šta želi. Je l' to evriazijska ekonomska unija? Oni unutar sopstvenog bloka ne mogu da zauzmu jedinstven stav. Ako posložimo činjenice, ako vidite koliko vredi rublja, euro ili dolar, sagledaćemo da perspektiva čoveka u Rusiji, ili negde nije ista kao Italijana, Srbina... - priča Obradović.

- Važno je da sa SAD imamo dobre odnose. Srbija je u potrazi za autentičnim interesima, a to nam se na taj način nudi - rekao je potom Obradović.

Svedočimo jednom preslojavanju u Evropi, sa Kinom na čelu.

- Oni Ameriku i NATO percipiraju kao sinonim za bezbednost. Srbija više nije izolovana zemlja, imamo garanciju za IT industriju. Mi ne treba da posmatramo naše svrstavanje u politilkom, već u ekonomskom pogledu - rekao je Obradović.

Kako kaže, Srbija nacionalni interes mora da usmri na jednu stranu.

Petrović dodaje da je veoma važna instituonalizacija odnosa.

- One su nosioci Šangajske organizacije za saradnju, gde Kazakstan, Rusija, Kirgizija, Uzbekistan i ostale su organizatori, i njima s epriključila Indija, Iran, pakistan i još 20 zemalja su posmatrači, partneri i gosti... To je dokaz da dolazi do multipolarnog sveta. Imamo i Briks, gde se odlučuje konsenzusom sve - priča Petrović.

Oni daju i pozajmice zemljama, ne znam ko zna, rekao je Petrović potom.

Foto: TV Pink Printscreen

- Oni preporučuju, i banka Briksa daje bez uslovljavanja, i to su ozbiljni pokazatelji multipolarnog sveta. Kada je SRJ bombardovana, SAD su imale ogromni BDP, a danas ove tri zemlje imaju indeks 100, a Amerika 50 - dodao je.

- Vidite, ljudi koji se bave naukom imaju izbalansirane stavove. Možete kod mene da uzmete 10 kolega, da ih čujete... Nema tu velikih razlika. Ovo što govori Obradović su stvari izvučene iz konteksta. Radi se o načinu razmišljanja. radnik iz Surdulice je dva puta pobedio Zvezdu, ali niko neće reći da je Radnik bolji. U Kazakstanu je rusko stanovništvo. Kazakstan je oko 40 odsto Rusa, Ukrajinaca i Belorusa. Ja sam boravio u Rusiji, ona ima 17, 1 milion kvadratnih milimetara - rekao je on.

- Ako je u Austriji govorni jezik Nemački, oni su povezani sa Nemačkom. Naš problem je što drugi centri moći čitav Srpski narod svrstavaju u onu geopolitičku interakciju na osnovu toga kako se odnose prema Rusiji - kaže Petrović.

Amerikanci i britanci deluju zajedno, i imaju skromne ambicije, da vladaju zajedno svetom, rekao je Petrović.

- Postoji konsenzus velikih sila. Nas su Amerikanci ubili, ali nas nisu uništili. Oni su nas tukli, šamarali, ali nas nisu uništili do kraja. Moram da kažem da je uloga SAD u RS vrlo prljava. Ostala je Istočna Slavonija i Baranja... Mi smo bili na kolenima devedesetih, jer je čitav Zapad bio protiv nas - priča Petrović, rekavši da smo izdržali pritisak Amerike, Nemačke i Britanije zahvaljujući Francuskoj.

Foto: TV Pink Printscreen

Što se tiče ekonomije, ne verujem da će doći do gvozdene zavese, kaže on.

- Zapadna Evropa i Rusija imaju dobre odnose. A Rusija je jedina zemlja koja ima rezerve. A kada gledate EU, Indiju, Kinu, Japan, svi su u deficitu, i to se pojačava. Polako, vidite šta se dešava u Francuskoj, ja sma govorio u maju prošle godine da to nije gotova priča. Glasali su za antiameričke kandidate tada, i, vidite, Amerika silazi, smanjuje se njena moć. Teži se ka multipolarizmu... Ali, šta je važno? Ako Amerika ide na Tajvan, finansira na Tibetu i Sinkjangu, naravno da ćete se zbližiti sa Rusijom i Kinom - priča Petrović.

Lunić kaže da u geopolitičkoj moći dolazimo u situaciju da se sve zemlje rapidno naoružavaju, i zato je naša vojna neutralnost neodrživa, i trebalo bi da se preispita.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ona je u fazi odbrane, i treba da se čuva, i vodi računa o njoj. Vučić je na fakultetu bezbednosti lepo rekao sve što ima. On je dodao da 70 odsto naroda ne želi taj kolektivni sistem bezbednosti. Što je NATO. Voleo bih da vodimo racionalnu polemiku oko vojne neutralnosti. Ukoliko mi u ovoj situaciji samo lepimo etikete da je neko izdajnik, a neko patriota. Ne može Vučić biti izdajnik ukoliko nastupa sa argumentacijom. Tako i mi - priča Lunić.

Kako kaže, dešava se postepena promena uticaja, i to se vidi na primeru Kazakstana.

- Oni su zaplenili rusku imovinu na Kosmodromu zbig neplaćenih računa. Bitna je krucijalna stvar. Širenje kineskog utisaja na zemlje Azije. Dok Rusija na rat troši napore, sve manje vodi računa o opstanku vojnog saveza - rekao je Lunić.

Ukoliko i mi, donesemo zamrznuti konflikt, to je samo znak da se celo društvo priprema na rat, a to se vidi na primerila Azerbejdžana i jermenije, rekao je on.

- Vašington je generisao RS. Mi smo nekada bili saveznici, nekada ne - kaže Lunić, pa dodaje:

- Ja kao Srbin iz Knina, rođen u Hrvatskoj, ne mogu da zaboravim pomoć Rusije devedesetih. Posle Oluje je došao prodor hrvatskih snaga u Bosnu i Hercegocinu, i oni su u to vreme, kada je vladao haos, oni su to mogli da osvoje,a ko je to sprečio? - prila Lunić.

Foto: TV Pink Printscreen

Možemo očekivati da će Srbija sa Zapadnim Balkanom doći do miroljubive konzistencije, gde ćemo svi zajedno ići ka EU, navodi Lunić.

- Moramo biti svesni da se gradi novi Berlinski zid, i moramo da pazimo šta prihvatamo - kaže on.

Lunić kaže da Rusija i Kina ipak nisu saveznici.

- Kada je Kina dobila daleki istok, a 200 godina posle, vojnom snagom Rusija to povratila i osvojila, to Kina nikada neće zaboraviti - priča on.

Rusija je osvojila sve predato Nerčinskom sporazumom, rekao je.

- Rusija je napravila stratešku grešku, jer su Kini dali velike prostore za agrokulturu. Ceni se da ima preko milion Kineza u Rusiji, a u samom pograničnom pojasu 111 miliona. Hoću da kažem da Kina rapidno širi geopolitilki uticaj. Ovaj rat je generisao to da Rusija padne na regionalnu silu, izuzimajući njihov nuklearni potencijal. S obzirom na Kinu i sve što smo videli, sledeći strateški poduhvat će praviti Moskva i Vašington - rekao je potom.

- Srbija je na tragu strateškog savezništva sa Amerikom - priča Lunić.

PREDLOG BROJ DVA

Prošlo je 24 godine od 24. marta 1999. Tada su se, oko 19:45 sati, oglasile prve sirene za opasnost. Sada već dobro poznat, jeziv i zaglušujući zvuk zaparao je vazduh i nebo nad Srbijom.

Za 11 nedelja, prema procenama različitih izvora, poginulo je oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca.

Foto: Printscreen YouTube/AP Archive

U bombardovanju, koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture i vojni objekti.

Napadi na Jugoslaviju počeli su 24. marta 1999. na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, a Vlada SRJ je iste noći proglasila ratno stanje. Akcija NATO usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

Foto: Univerzum HD Media

– Posvetio sam život diplomatiji – pronalaženju diplomatskih rešenja za naizgled nerešive probleme. Tokom svoje diplomatske karijere naučio sam da diplomatija ponekad doživi neuspeh. Kada se to dogodi, posledice mogu biti tragične. Želim da uputim iskreno saučešće porodicama poginulih u ratovima devedesetih, uključujući i poginule u NATO bombardovanju. Znam da narod Srbije ne može da zaboravi to strašno vreme, i ne treba. Narod Srbije ne može da potisne svoj bol, ali verujem da ima dovoljno snage da potisne svoje ogorčenje – rekao je Hil.

Obradović kaže da je suština jednostavna, kada je u pitanju bombardovanje Srbije. Kako kaže, kao čovek kaže da to jeste agresija, a ne odluka Saveta bezbednosti.

- Mi živimo i vakumu koji počinje sa 1244. I, malo se o tome govori šta piše u rezoluciji 1260. Pa pogubna rezolucija 1290, koja nas direktno optužuje. Zašto nije vetirana ta rezolucija od strane Rusije? To su problemi koji su bili uvod pod bombe. Mi smo mogli do usvajanja 1244 mogli da kažemo da je to agresija, ali je 1244 to konvalidirala. Mi treba da s ebavimo real politikom, da sačuvamo spomen na žrtve. To je nama trajna krvava lekcija za sadašnjost i budućnost. Mi možemo da kažemo da ne želimo d aginemo, i da ne čuvamo spomen na ubijenu decu - rekao je Obradović.

Foto: TV Pink Printscreen

Hil nije govorio uvijenom formom, on je priznao grešku, i to je stav SAD, što pokazuje da s enaša politika pozicionirala da u nama traže stožera, ekonomskog, bezbednosnog i ostalo, rekao je Obradović.

Pavić ističe da se ispostavlja, da bismo uskoro mogli da čujemo da je Rusija koristila osiromašeni uranijum protiv nas. Idemo ka tome, rekao je potom.

- Hil je vešt diplomata. On je bio saučesnik u agresiji na našu zemlju. reči su jeftine, dela su nešto drugo. Imali smo 5. oktobar, Zapad je dobio vlast kakvu je hteo. Demokratizacija, opredeljenje ka Zapadu... Sve po njihovim merilima. Svi argumenti da je KiM demokratsko pitanje je palo u vodu. Šta se desilo kada je Đinđić rekao da s eo Kosovu treba pričati sa Srbijom? Stigle su pretnje. Oni nisu promenili svoj stav. Nažalost, njihova politika se nije promenila, jer oni to nisu hteli - kaže Pavić.

Foto: TV Pink Printscreen

Ja sam bio pristalica NATO pakta, i trebao da je da se raščlani kao Varšavski, i mi bi sada imali bi mir u Evropi.

Lunić ističe da je ambasador ruske federacije pretio Srbiji, rekavši da ukoliko Srbija uvede sankcije, da će snositi i ekonomske i socijalne posledice, a to je u diplomatskom rečniku nešto što mora da se obrazloži.

- U ovom trenutku resorni ministri ne obraćaju pažnju. harčenko kada je dobio mandat kod nas, rekao da je u Moskvi sve prihvatljivo što za Prištinu Beograd, a onda je promenio stav. Videli smo afere za špijune, koji su učestvovali u puču u Crnoj Gori. Dozvolili smo da ih odvede za Moskvu, a onda je rekao da to nije bilo dozvoljeno od strane Moskve - priča on.

Foto: TV Pink Printscreen

Petrović ističe da su naši poslanici u Kraljevini Jugoslavije uvek aplaudirali Francuskoj i Rusiji.

- Engleski konzuli su pomagali otomanskom carstvu. Preko čije politike možemo razumeti Američku politiku? Sada možemo razmišljati o posleratnom uređenju. Odigrali su antisrpsku igru, žrtvovali su četnički pokret Drqaže Mihajlovića. U ime Kraljevske vlade, uvek su nam radili o glavi i nisu nam bili naklonjeni - dodao je.

GLEDAOCI GLASALI ZA PREDLOG BROJ DVA

Foto: TV Pink Printscreen

Gledaoci su se na samom kraju emisije uključili kako bi glasali za predloge, a oni su se odlučili za predlog broj dva, dodajući da je Vučić govorio o NATO bombardovanju onako kako to državnik radi.

Otimaju nam teritoriju i hoće da se pomire sa tim, što je nemoguće - naveli su gledaoci.

GOSTI 'HIT TVITA'GLASALI ZA PREDLOG BROJ DVA

Pavić je glasao sa predlog broj dva, dodajući da je to važno, i nešto što ne treba da zaboravimo.

- Ne smemo da zaboravimo i oprostimo - rekao je Pavić, sa čim se složio i Petrović.

Lunić je istakao da je bombardovanje definitivno bilo ratni zločin i nelegalna agresija koja ne može lako da promeni emocije prema NATO.

- Apelujem na institucije da oformimo komisiju gde će sve žrtve biti navedene, oni to zaslužuju - rekao je.

Obradović je glasao za predlog broj jedan, jer moramo da gledamo na budućnost.

Foto: TV Pink Printscreen

Autor: