AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je juče o tome da nas na međunarodnoj pozornici već u junu očekuju velike promene, poput toga da Amerika pravi novi blok unutar Evrope, koji će biti izuzetno moćan, ali i da će na samom starom kontinentu dolaziti do promena političke mape.

- Amerikanci prave jedan blok unutar Evrope, poseban blok koji će činiti Poljska, baltičke zemlje i Ukrajina. Imaćete zemlje koje su veće od Francuske po broju stanovnika. Ako dodate tome i Rumuniju, onda taj kvintet ili sekstet postaje najmoćniji u Evropi, a pod direktnim je uticajem Amerike. Mislim da već u junu mora da usledi, pošto Ukrajina neće lako pobediti u vojnom smislu, to je gotovo nemoguće, onda očekujem da će dobiti veliki zamah na evropskom putu. Mislim da će biti donete odluke o hitnom početku pregovora i hitnom ulasku u EU. U samoj Evropi dolaziće do promene političke mape - kazao je Vučić juče za TV Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, govoreći o ovoj temi kaže da je sve to pre svega interes bezbednosti.

- Sa ovim sukobom u Ukrajini pitanje bezbednosti postaje centralno evropsko pitanje - naveo je Vuk Stanković i dodao da se Evropa razvijajući se nije toliko koncentrisala na vojno jačanje.

Sada sa eskalacijom sukoba u Ukrajini interesi bezbednosti na evropskom kontinentu su zastupljeni od strane NATO-a. Pošto NATO predvode Sjedinjene Američke Države, one su sada uglavnom preuzele inicijativu i tom skupu držaa takozvane Nove Evrope dodale još dve države na severu Evrope, a to su Finska i Švedska.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako navodi, ta grupacija država koja je u centralnoj, severnoj i pomalo istočnoj Evropi čini neku vrstu bezbednosnog bedema prema Rusiji.

Žarko Rakić, novinar, govoreći o formiranju američkog bloka u Evropi, kaže da se već dugo govori o nekoj podeli u Evropskoj uniji.

- Više ne možemo govoriti da je Nemačka partner SAD, već Poljska, koja je postala centralna zemlja oko koje se okupljaju tri baltičke države... To je taj jedan pojas nove Evrope u koju SAD ima mnogo više poverenja nego u staru - ocenio je Rakić.

Kako kaže, rat u Ukrajini je pokazo to i dodao da se tamo gomila najviše oružja i pomoći.