AKTUELNO

Srbija se nije pridružila sankcijama Rusiji iz principijelnih razloga, iz ekonomskih razloga kao i zbog zaštite nacionalnih i državnih interesa. Međutim, ako budu postojali novi momeneti koji se tiču naše pozicije i pritisaka zbog toga, mi smo spremni da razmotrimo nove situacije. Do sada nije bilo razloga za tako nešto, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić za tv Hepi.

„Mi principijelno ne podržavamo uvođenje sankcija i principijelno smo osudili kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine. U tom smislu Srbija je glasala za sve rezolucije koje su političkog karaktera u međunarodnim forumima“, rekao je ministar.

Kako je naveo, Srbija ostaje principijalna jer je i sama bila žrtva sankcija.

„Čuli ste šta je predsednik Vučić rekao, da ima nagoveštaja da bi se i Kina našla pod širim merama jer SAD vrši pritisak na evropske zemlje. Kina im je najveći strateški rival. Zamislite još jednu takvu situaciju koju bismo mi morali da istrpimo. Nije to nama ništa novo. Mi nećemo uvoditi sankcije osim ako zbog toga trpimo nepopravljivu štetu. Smatram da sa ovim rukovodstvom nećemo više nikada biti izolovani kao zemlja“, zaključio je ministar Dačić.

U svakoj odluci međunarodne zajednice, naveo je, prepoznaju se određeni interesi.

"Uskoro će Makron da poseti Kinu. Zamislite kada bi Vučić otišao u posetu Kini i ponovio da sa njom imamo čelično prijateljstvo, Zapadu bi se podigla kosa na glavi. Licemerno je kada nama zameraju dobre odnose sa Kinom i Ruskom Federacijom. Nema izveštaja od evropskih poslanika u kojem ne pričaju o ruskom i kineskom 'malignom uticaju'", istakao je šef srpske diplomatije.

On se osvrnuo i na odnose sa Hrvatskom.

„Moramo da vidimo kako da se prevaziđu problemi sa Hrvatskom. Hrvati se ponašaju kako im je potrebno u određenom trenutku. Oni su najviše pevali o Jugoslaviji kada su želeli da se spasu od Austro-ugarske. Koliko će to još trajati… Neka pitaju svoje građane koji dočekuju srpske turiste. Oni dočekuju Srbe kao svoje najrođenije“, rekao je Dačić.

Ministar je najavio vrlo dinamičan period i niz diplomatskih sastanaka.

„Sutra je najavljen sastanak sa grčkom predsednicom. Predsednik Vučić nastavlja sve razgovore o implementaciji sporazuma. Očekujemo još pritisaka oko implementacije. Sada ćemo da vidimo kakav potez će napraviti Priština kada je u pitanju formiranje ZSO. Predstoji nam uskoro i Samit Saveta Evrope na Islandu. Nastavljamo i aktivnosti za mini „EXPO“ koji je važan za našu privredu“, istakao je on.

Autor: