AKTUELNO

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas, u okviru zvanične posete Budimpešti, sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Peterom Sijartom.

Sagovornici su tokom razgovora iskazali zadovoljstvo zbog intenzivnih kontakata između zvaničnika dve zemlje i odličnih bilateralnih odnosa koji, kao takvi, predstavljaju garant očuvanju i nastavku unapređenja sveukupne saradnje između Srbije i Mađarske. Sa posebnom pažnjom su se osvrnuli na saradnju u oblasti ekonomije.

„Mađarska je danas naš peti spoljnotrgovinski partner, što je napredak od osam pozicija u odnosu na pre šest ili sedam godina. U sferi robne razmene, iz godine u godinu, beležimo rekorde, a napredak je dramatičan i kada je reč o investicijama - ulaganjima u prethodnih dvanaest godina, Mađarska se našla među deset najvećih stranih investitora u Srbiji. Radujemo se nastavku saradnje i postavljanju novih, istorijskih rezultata“, poručio je dr Orlić.

Foto: Foto/Skupština Srbije

Predsednik NS RS i ministar Sijarto pozdravili su najavu formiranja strateškog saveta između dve zemlje, kao i saradnju koju Srbija i Mađarska ostvaruju u oblasti infrastrukture, ističući da modernizacija i rekonstrukcija železnice Beograd-Budimpešta predstavlja najznačajniji projekat i novu eru kada je reč o saobraćaju u ovom delu Evrope. Naglasili su važnost saradnje u cilju sprečavanja ilegalnih migracija, kao i saradnje u oblasti energetske bezbednosti koja, kako su ocenili, ima strateški karakter.

„Delimo zajednički interes po ovom pitanju, što je za naše narode, u okolnostima u kojima se svet nalazi, od izuzetne važnosti. Još jednom zahvaljujemo Mađarskoj na pomoći koju nam je pružila kada je reč o skladištenju gasa i odluci da to čini i ove godine, što je još jedan dokaz solidarnosti, podrške i našeg prijateljstva“, rekao je predsednik NS RS.

Ministar Sijarto je istakao da Srbija i Mađarska planiraju da udvostruče kapacitet prenosa električne energije, kako bi olakšale i ubrzale njenu razmenu.

Foto: Foto/Skupština Srbije

Poručio je da su dve zemlje, uprkos energetskoj krizi koja je pogodila Evropu, uspele da svojim građanima obezbede i garantuju stabilno snabdevanje energentima, ocenivši da to ne bi bilo moguće bez strateške saradnje. Dodao je da se Srbija pokazala kao korektan partner vredan poverenja, te ponovio i potvrdio da su mađarska skladišta gasa na raspolaganju našoj zemlji i naredne zime. Predsednik NS RS je zahvalio Mađarskoj na razumevanju za interese i pozicije Srbije, te podršci i jasnom stavu kada je reč o aspiracijama tzv. „Kosova“ za članstvom u evropskim organizacijama. Ministar je poručio da na podršku po ovom pitanju i pitanju naših evropskih integracija, Srbija može da računa uvek. Dr Orlić je informisao ministra Sijarta o situaciji na KiM i istakao da zvanični Beograd, predvođen predsednikom Vučićem, ostaje na strani mira, stabilnosti i dijaloga, te na strani doslednog poštovanja međunarodnog javnog prava i rezolucija UN.

„Formiranje ZSO, bezbednost srpskog naroda na KiM i poštovanje njihovih osnovnih ljudskih prava za Srbiju ostaju pitanja od najvećeg značaja, i nalaze se u fokusu naše državne politike koju predvodi predsednik Republike Aleksandar Vučić. To je politika mira i stabilnosti za sve koji ovde žive, politika za koju je predsednik Vučić dobio mandat, ubedljivu podršku i poverenje naroda, a sprovode je i NS RS, i Vlada Srbije“, poručio je dr Orlić.

Foto: Foto/Skupština Srbije

Ministar Sijarto je pozdravio napore koje Beograd ulaže kako bi sačuvao dijalog i mir, te izrazio očekivanje da će se prethodno potpisani sporazumi poštovati i da će, konačno, doći do njihove potpune implementacije.

#Vladimir Orlić