AKTUELNO

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas, u okviru zvanične posete Budimpešti, sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom, sa kojim je razgovarao o nastavku saradnje u svim oblastima, kao i o svim ključnim pitanjima za region i Evropu.

Dr Orlić je istakao da Srbija duboko ceni nivo dostignute saradnje sa mađarskim prijateljima na gotovo svim poljima, bilo da se radi o sprovođenju najvažnijih infrastrukturnih projekata, poput izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta, međusobnoj podršci kada je reč o energetskom snabdevanju, ili zajedničkom angažmanu po pitanju sprečavanja nelegalnih migracija. „Pečat našim odnosima i garanciju za nastavak saradnje dali smo i Ugovorom između Vlade Republike Srbije i Vlade Mađarske o prijateljskim odnosima i saradnji u oblasti strateškog partnerstva, koji je Skupština Srbije nedavno potvrdila, a poseban značaj predstavljaće najavljeno formiranje strateškog saveta između dve države. Takođe, izuzetno smo zahvalni zbog pomoći koju nam je Mađarska pružila kada je reč o skladištenju gasa i rešenosti da nam te kapacitete ustupi i naredne zime. Ponosni smo na sve što radimo zajedno, kao i na snažno i iskreno prijateljstvo naša dva naroda“, rekao je dr Orlić.

Foto: Narodna skupština, kabinet predsednika

Tokom sastanka su pozdravljeni intenzivni kontakti između zvaničnika dve zemlje na svim nivoima, prvenstveno prijateljski odnos premijera Mađarske i predsednika Republike Srbije. „Ovo prijateljstvo je prethodnih godina iznedrilo samo benefite za naše dve zemlje i naša dva naroda, i iskreno želimo da nastavimo da, u tom smeru i sa tim ciljem, zajedno radimo i u budućnosti“, poručio je dr Orlić.

Predsednik NS RS je zahvalio Vladi Mađarske zbog iskazanog odnosa prema pripadnicima srpske zajednice u Mađarskoj i činjenice da je njihov položaj prethodnih godina dostigao nivo istorijskog maksimuma. Poručio je da Srbija posebno ceni snažnu i kontinuiranu podršku premijera Orbana, koju našoj zemlji i lično pruža na njenom evropskom putu, kao i jasnu i snažnu političku podršku Srbiji po svim važnim pitanjima. „Izuzetno poštujemo i cenimo prijateljstvo koje Mađarska gaji prema Srbiji, prijateljstvo koje i mi prema vama osećamo, i budite sigurni da podršku i ispruženu ruku za svaku saradnju možete očekivati i sa naše strane - uvek“, rekao je predsednik NS RS.

#Viktor Orban

#Vladimir Orlić