AKTUELNO

Vladislav Jovanović i prof. dr Dragan Simeunović kritikovali ispad Bakira Izetbegovića

Ponašanje Bakira Izetbegovića, člana Predsedništa Bosne i Hercegovine, koji je na jučerašnjoj konferenciji za štampu u Beogradu mimo protokola pokušao da demantuje postignute dogovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ostalim članovima Predsedništva BiH, nije ništa novu i to je nastavak njegove kontinuirane politike, smatra Vladislav Jovanović, karijarni diplomata i nekadašnji ministar inostranih poslova.

Prema njegovim rečima, Izetbegović je izazvao jednu neprijatnu scenu koja nije uobičajena i prihvatljiva u međunarodnim odnosima.

- To nije ništa novo od Izetbegovića, jer je njegova politika prema Srbiji negativna i politika stalnog zaoštravanja političkim, pravnim i medijskim putem. Za poslednjih nekoliko godina preduzeo nekoliko inicijativa kod Međunarodnog suda pravde prema Srbiji, prema Republici Srpskoj, kod domaćeg Ustavnog suda, a ima uverenje da će samo takva politika neprekidnog medijskog političkog i drugog pritiska na Srbiju i Republiku Srpsku dobijati podršku i potvrdu od strane zapadnih ljudi – rekao je Jovanović i dodaje:

Foto: Printscreen

Jovanović za Pink navodi da Izetbegović stalnim pritiskom i stalnim isticanjem krivice na Srbiju, kao odgovornog faktora za sve što se dogodilo i za stanje u budućnosti, misli da će dobijati aplauz sa zapada.

- Tu su se malo preračunali, jer taj zapad takođe želi nešto više od toga, a to je mir i stabilnost u regionu. U pogledu toga vidi Srbiju kao najistaknutiju zemlju u tom pravcu. A sa druge strane sama Amerika zbog geopolitičkih promena prema samoj Evropi, na Balkanu takođe, se sprema na neku politiku ofanzive šarma prema Srbiju da bi je koliko je moguće približila sebi u tim nekim odnosima i udaljila od druge strane. Takva američka politika sigurno ne pozdravlja ovo što je Izetbegović učinio – smatra Jovanović.

Profesor doktor Dragan Simeunović sa Fakulteta političkih nauka rekao je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije bio oduševljen onim što se dogodilo na konferenciji za štampu jer je u pitanju ispad Izetbegovića.

Foto: Printscreen

-To nije planirano i nikako nije dobro. Srbija se u ovom trenutku nalazi pred vrlo delikvantnim zadacima koje postavlja Evropska unija. Između ostalog, to je uređenje granica između Srbije sa susednim državama i očigledno je Srbija procenila da, iako je sa svakom od susednih država to jako teško postići, ipak najlakše je krenuti sa Bosnom i Hercegovinom, a u pitanju je, rekao bih, jedna izuzetno slaba država, konstrukcije koja je napravljena po etičko-verskom principu, a koja ne može da funkcioniše. Zapad insistira da ona ne funkcioniše po tom principu, a na tom principu je stvorena. Pritom, od momenta kada se pravila Bosna i Hercegovina, ovakva kakva jeste, drugi igrači su takođe ušli, a to je Turska i ušla je Rusija preko republike Srpske. Tako da imamo jako komplikovanu situaciju i imamo državu čije se rukovodstvo uglavnom ne slaže ni o čemu, a naročito kada je reč o Srbiji – rekao je Simeunović za Pink i dodao:

- Zato se može očekivati opstrukcija koju pravi Bakir Izetbegović potrajati bar sve do izbora u Bosni i Hercegovini, jer on očigledno i u Beogradu, par puta, i u Bosni i Hercegovini skoro neprekidno nastupao kao čovek koji misli na svoje birače kao partijski lider, a ne kao državnik. To za nas nije dobro, a nije dobro ni za Bosnu i Hercegovinu. Ono što u ovom trenutku nama ostaje da radimo jeste da razvijemo te ekonomske odnose koji su izuzetno dobri i da nastavimo da budemo ona strana, u ovom trenutku jedina, koja hoće mir, koja hoće sa susedima kvalitetne odnose, hoće popravljanje odnosa. Međutim i Hrvatska i Bosna i Hercegovina su države koje će sigurno praviti probleme i oko granica i oko drugih pitanja. A vidimo i da je Bakir Izetbegović, drugačijim rečima, ponovio svoju tvrdnju da bi rado priznao Kosovo i da će to i učiniti čim bude mogao.

#Bakir Izetbegović

#Vladislav Jovanović

'