AKTUELNO

Miroslav Lazanski, komentator dnevnog lista "Politika" ističe da modernizaciju ratnog vazduhoplovstva mora pratiti i rešavanje statusnih pitanja.

Lazanski je TV Pink ukazao da u ratnom vazduhoplovstu nisu adekvatno regulisane zarade i mogućnost napredovanja, ocenivši pozitivno ubrzanu preobuku pilota koji će upravljati migovima iz Rusije.

- Srbija iz Belorusije treba da dobije šest migova, četiri jednoseda i dva dvoseda. Time bi se kompletirala eskadrila od 16 migova koji biti modernizovani po istim standardima – rekao je Lazanski.

Detalji nabavke će, smatra, biti poznati tek naskon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ruskom i ukrajinskim zvaničnicima jer Rusija kao proizvođač mora da da saglasnost.

-Modernizaciju tehnike mora da prati modernizacija statusnih pitanja, kako ne bi došlo do odliva kadrova. Male plate i nemogućnost napredovanja mogu destimulativno delovati na mlade ljude koji se školuju – ocenio je Lazanski.

Osvrnuvši se na navode pojedinih medija i političara da Srbija mora da se odluči jer su sve zemlje u okruženju članice NATO saveza, on je ocenio da je to forsiranje neka vrsta spina.

- Mi ne sedimo na dve stolice, sedimo samo na jednoj, a to je srpska nacionalna i državna stolica. Ko nas tera na to? Čime nas uslovljava? Forsiranje da se bira strana je neka vrsta spina – smatra Lazanski.

Ona pozitivno gleda da najave da će NATO u Srbiji otvoriti humanitarni centar sličan Ruskom humanitarnom centru u Nišu.

- Ako žele da nam doniraju opremu, vatrpogasna vozila, pomognu u vanrednim situacijama – zašto da ne? Srbija je uvek spremna za takvu vrstu saradnje – dodao je Lazanski.

Govoreći o spoljnopolitičkim temama, ocenio je da kriza u Palestini, nakon odluke Donalda Trampa da prizna Jerusalim za glavni grad Izraela, neće ići dalje od uličnih sukoba i da se eskalacija problema ne očekuje.

#Ukrajina

#oružje

'