AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma ambasadora Republike Tunis Seifa Alaha Režeba.

Poželevši dobrodošlicu ambasadoru Režebu, predsednik Vučić je istakao da su diplomatski odnosi dveju zemalja uspostavljeni pre šezdeset godina i da su Srbija i Tunis tokom godina izgradili čvrsto prijateljstvo.

Foto: Tanjug

On je izrazio zahvalnost tuniškim vlastima za dosledan stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i posebno, s tim u vezi, naglasio značaj podrške u međunarodnim organizacijama. Predsednik Srbije je u isto vreme izrazio nadu da će se Tunis uspešno izboriti sa bezbednosnim izazovima i nastaviti putem razvoja.

Ambasador Režeb je naglasio da je stav Tunisa o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova nepromenjiv. On je rekao da mu je velika čast da predstavlja svoju zemlju u Srbiji, podsetivši na veze koje postoje još iz Prvog svetskog rata, kada su se ranjeni srpski vojnici lečili u Tunisu. Ekonomski odnosi su ustanovljeni još tridesetih godina prošlog veka, kada je potpisan prvi trgovinski ugovor, te je ambasador kao jedan od svojih prioriteta izdvojio podsticanje ekonomske saradnje i razmene. Predsednik Vučić je izrazio nadu da će ekonomska saradnja Srbije i Tunisa dostići nekadašnji nivo i doprineti obostranom napretku.

Foto: Tanjug

Predsednik Vučić i ambasador Režeb su u razgovoru izdvojili nekoliko oblasti sa velikim mogućnostima za saradnju, poput farmaceutske industrije i poljoprivrede, kao i plasmana poljoprivredne opreme. Dvojica sagovornika su izrazili interes da Srbija i Tunis imaju više uspešnih primera saradnje kakav je investicija kompanije Kofikeb, koja u Pećincima namerava da otvori pogon za proizvodnju automobilskih kablova sa više od stotinu radnih mesta.

Predsednik Vučić i ambasador Režeb su sa zadovoljstvom konstatovali da već sledeće sedmice u posetu Srbiji dolazi šef tuniške diplomatije, sa nadom da će razmena poseta na visokom nivou biti učestalija.

#Aleksandar Vučić

#Pismo

#ambasador

'